Vojska preuzela kontrolu nad trgovačkim centrom u Nairobiju, taoci oslobođeni, teroristi uhićeni ili ubijeni

Screenshot: YouTube

IZ TRGOVAČKOG centra u Nairobiju, gdje je tri dana trajala talačka kriza, nekoliko sati odjekivali su pucnjevi i eksplozije. Gusti crni dim sukljao je iz krova. Kenijska vojska snažno je pritisnula teroriste kako bi okončala dramu. Taoci su oslobođeni, teroristi uhićeni ili ubijeni, a trgovački centar stavljen pod kontrolu vojske, izvijestile su kenijske vlasti. Uhićeno je najmanje 10 osoba umiješanih u teroristički napad.

"Mi smo koristili eksplozive, tražimo način da ih istjeramo na krov", kazao je Reutersu jedan neimenovani izvor iz vojske tijekom odvijanja akcije. Navodno je 11 pripadnika vojske ozlijeđeno u akciji.

"Kao vaš predsjednik, kao vođa i kao Kenijac, osjećam bol zbog svakog izgubljenog života i dijelim vašu bol zbog gubitaka", poručio je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta.

> Britanska tinejdžerica supruga bombaša upoznala na internetu: Iza napada u Nairobiju stoji "Bijela udovica"!

Najmanje dva terorista ubijena

U novoj akciji koju je proveo spasilački tim kenijske vojske i međunarodnih službi spašavan je dio po dio taoca. Teroristi su bili pritisnuti "sa svih strana".

U vojnoj akciji ubijena su dva napadača, kazao je kenijski ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku. Dodao je kako su svi napadači bili muškarci, no neki od njih nosili su žensku odjeću tako da je to razlog što su očevici tvrdili da u napadu sudjeluju i žene.

Kako bi vojnicima odvukli pažnju, teroristi su zapalili madrace i to je bio razlog gustog crnog dima koji je izlazio iz centra, javlja RT.

Crveni križ je javio da su ubijene 62 osobe, a ranjeno 175 osoba. Ranije je objavljena brojka od 69 mrtvih, ali je utvrđeno da su neka tijela prebrojena dvaput.

Napadači iz SAD-a, Somalije, Kanade, Velike Britanije i Kenije

U Nairobiju je islamistička skupina Al-Šabab napravila pokolj u trgovačkom centru. Napadu su izveli još u subotu oko 12 sati prema lokalnom vremenu.

Kako je objavio CNN, trojica napadača su iz SAD-a, dvojica iz Somalije, te po jedan iz Kanade, Velike Britanije i Kenije. U Nizozemskoj je uhićen 38-godišnji nizozemski državljani. Policija sumnjiči Muhammeda Husseina Ahmeda  da je povezan s terorističkom grupom koja je izvela napad. Ahmed je uhićen nakon što je kupio avionsku kartu za Tursku, javlja nizozemski RTL.

CNN donosi i dramatičnu video snimku čiji je autor jedan od zatočenih.

Među zatočenima bio je i Miro Marinovich iz Bugojna, koji je u proljeće došao u Nairobi. Njegovi prijatelji na Facebooku su objavili kako se izvukao nakon nekoliko sati držeći u naručju sina.

Trgovački centar je opkoljen, a vlasti procjenjuju da 10 ili 15 napadača još uvijek u zatočeništvu drži desetak civila.

Teroristi su zaprijetili ubijanjem taoca ako vojska pokuša upotrijebiti silu, kazao je glasnogovornik skupine Al-Šabab.

"Izraelske i kenijske snage pokušale su silom ući u Westgate, no nisu uspjeli. Mudžahedini (borci) će ubiti taoce ako neprijatelji upotrijebe silu", kazao je glasnogovornik u video uratku objavljenom na stranici somalimemo.net.

Noć je u centru prošla mirno, a ujutro se ponovno čula pucnjava te prigušena eksplozija, javlja novinar Reutersa. Kenijske vlasti navodno su blizu rješavanja talačke krize. Vojska je na Twitteru ranije objavila kako su u tijeku akcije kojima bi se završila ova situacija. Većina taoca je oslobođena i spašena, a sigurnosne snage su zauzele većinu dijelova trgovačkog centra.

Kenijcima u akcijama pomažu i Britanci. Britanski premijer David Cameron u razgovoru za BBC poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prioritet nam je da učinimo sve što možemo kako bismo zaštitili britanske državljane ovdje, pojačali veze i kontaktirali ljude koji će pomoći našim ljudima. Kenijcima smo ponudili pomoć u vidu policije, savjetodavne i obavještajne suradnje, ali i svih ostalih područja na kojima možemo pomoći", rekao  je Cameron.

Muslimane puštali na sigurno

Nekoliko očevidaca je kazalo kako su napadači ispitivali vjersku opredijeljenost posjetitelja trgovačkog centra.

"Došli su i rekli: Ako si musliman ustani, mi smo te došli spasiti", kazao je svjedok Elijah Lamahu, prenosi BBC. Dodaje i da su mete bile osobe drugih vjera.

Uche Kaigwa-Okoye nalazio se unutar centra gdje je u jednom kafiću pio kavu. Kazao je kako se prvo čulo nešto nalik zvuku kada stol padne na pod. Nakon toga čuo je pucnjavu. Dodao je kako su napadači imali granate.

Među stradalima i strani državljani

Većina stradalih kenijske su nacionalnosti, no trgovački centar je popularan i među stranim državljanima koji žive u Keniji ili su samo u posjeti. Kenijske vlasti potvrdile su da su među stradalima i osobe francuske, australske, kineske, kanadske, nizozemske, južnoafričke, indijske te ganske nacionalnosti. Ubijen je i nećak predsjednika Uhurua Kenynate i njegova zaručnica. Stradao je i jedan popularni radio voditelj te kanadska diplomatkinja. Ranjeno je i nekoliko američkih državljana. Kenijski Crveni križ pozvao je ljude da doniraju krv kako bi bolnice imale spremne zalihe s obzirom na to da je ranjen veliki broj ljudi.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenynata obećao je borbu protiv terorista.

"Neka bude jasno da ćemo uloviti počinitelje kamo god pobjegli i kaznit ćemo ih za ovaj podmukao zločin", kazao je Uhuru.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je napad u Keniji. U izjavio Vijeća sigurnosti stoji kako "izražavaju solidarnost s narodom i vladom Kenije u ovim teškim trenucima".

Kenijsko prisustvo u Somaliji razlog je za napad

Skupina Al-Šabab preuzela je odgovornost za stravičan napad. Kažu kako je razlog kenijsko prisustvo na jugu Somalije gdje se već dvije godine bore protiv islamističkih skupina.

"Razlog zbog kojeg smo napali jest da bi branili svoj narod i svoju zemlju. Kenija nas je napala i još uvijek kontroliraju dijelove naše zemlje. Rekli smo Kenijcima i onima koji dolaze u Keniju da nećemo tolerirati to što nam Kenija radi", poručio je za Channel 4 neimenovani glasnogovornik terorističke skupine Al-Šabab.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara