Vrdoljak ipak objavio iznose poticaja: Todoriću gotovo milijun eura, Debeljaku 2 milijuna kuna!

Foto: Index

INDEXOVI čitatelji sjećaju se kako smo prije nekoliko dana objavili priču o državnim poticajima Ministarstva gospodarstva za prerađivačku industriju. Na stranici Ministarstva bio je naveden tek popis od 110 korisnika potpora, ali ne i iznosi.


Prva tablica nije imala iznose poticaja

U Ministarstvu su odgovorili kako ne mogu objaviti pojedinačne poticaje jer su tako tražili sami korisnici, odnosno, tvrtke koje su ih dobile. Istog dana čuli smo i se i s ministrom Ivanom Vrdoljakom koji se iznenadio da podatak ne može biti objavljen, tim više što se radi o sredstvima iz državnog proračuna, dakle, novcu poreznih obveznika.

Što se događa u Ministarstvu gospodarstva: Ministar u kupe, a Ured za odnose s javnošću u špade?!

Vrdoljak je obećao da će iznose objaviti jer ne vidi nikakvu prepreku. I evo, zaista je i objavio. Ostaje samo nedoumica što se onda zapravo događa u Ministarstvu gospodarstva kada Ured za odnose s javnošću objavljuje jedno, a ministar drugo. Čini se da komunikacija po vertikali i nije nešto te će ministar Vrdoljak ubuduće na tome morati ozbiljno poraditi kako bi se izbjegle ovakve situacije.


Nakon razgovora s Indexom, ministar Vrdoljak objavio je novu tablicu s iznosima poticaja

Todorića država dotira s milijun eura

Bravo za ministra Vrdoljaka u svakom slučaju jer sada porezni obveznici konačno smiju znati kome su dotirali novac za razvijanje poslovanja, otvaranje novih mjesta i doprinos izvozu, što su inače bili glavni kriteriji po kojima se radila lista korisnika.

Dakle, Ministarstvo je podijelilo ukupno 120 milijuna kuna, a najviše je profitirao glavni hrvatski kapitalist Ivica Todorić kojeg ćemo u novoj 2014. godini potpomoći sa gotovo milijun eura! Po friško objavljenim iznosima poticaja ispada da će Jamnica dobiti više od milijun i pol kuna, Ledo preko 1,7 milijuna kuna, a Solana Pag i Zvijezda po dva milijuna kuna, što je inače bio maksimalni iznos koji se mogao dobiti na ovom natječaju.

Četiri dalmatinska asa dobila svega 2,6 milijuna kuna

Kako smo već pisali, razočaravajuće što su iz cijele Splitsko-dalmatinske županije tek četiri firme dobile poticaje. Ukupan iznos koji će se sliti u Dalmaciju iznosi tek 2,6 milijuna kuna od mogućih 120 milijuna kuna, što je poražavajuće za Županiju koja ima rekordnu nezaposlenost. To nije bilo iznenađenje ni za potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji kaže kako je to realna slika, a ni za ministra Vrdoljaka, koji nam je kazao kako je Splitska županija među prvih pet po broju poticaja u odnosu na broj tvrtki koje su konkurirale na natječaju.

Vrijedi primijetiti i nesrazmjer. Todorićeve četiri firme dobile su 7,2 milijuna kuna, a četiri "dalmatinska asa" tek 2,6 milijuna kuna. 

Debeljak u zavadi s pola Vlade, a država ga dotira s 2 milijuna kuna poticaja

Dva milijuna kuna dobio je i DIV Tomislava Debeljaka, koji je ovih dana ušao u žučnu polemiku s ministrima Vlade Zorana Milanovića. Prvo je napao Linića, onda Mrsića, vjerojatno na tome neće stati. Kako se zna, država je ove godine dijelila Debeljaku po 40 milijuna kuna mjesečno na ime obavezne dotacije u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna prema obavezi preuzetoj na inzistiranje EU. Ovih dva milijuna kuna čini se tako tek kao kap u moru izdašnog novčanog tijeka iz državne riznice prema DIV grupi, koja ima vrlo ambiciozne planove gradnje osam brodova godišnje u - Kini.

Poticaj i za Coca Colu koja je zatvorila pogon u Solinu

Ministarstvo gospodarstva pronašlo je i 773 tisuće kuna za Coca Colu, što je mnogim dalmatinskim poduzetnicima koji su ostali bez potpore države bila kap koja je prelila čašu. Coca Cola je međunarodna korporacija sa popriličnim kapitalom i profitom, a prije par godina u Solinu su zatvorili svoj pogon. Ministar Vrdoljak nam je kazao da s Coca Colom nema problema, jer Ministarstvo dijeli novac isključivo na temelju programa koji su prijavljeni na natječaj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara