Vrdoljaka iznenadili Mađari i MOL, Grčić i Linić bez komentara

Foto: Interpol

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak novinarima je na Markovom trgu kazao da je iznenađen i začuđen reakcijom mađarske vlade. Podsjećamo, mađarska vlada jučer je naložila MOL-u da pripremi teren za prodaju Ine.

"Pregovori su krenuli odgovorno i ozbiljno, dogovorili smo strateške ciljeve i metodologiju pregovaranja. Daljnje korake ćemo moći povući tek nakon što oni konkretiziraju svoje namjere, ne možemo govoriti samo na osnovu jednog priopćenja", kaže Vrdoljak i dodaje da će hrvatska vlada znati postupiti sukladno našem nacionalnom interesu.

Grčić i Linić bez komentara

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić nisu danas htjeli komentirati poteze mađarske vlade koja je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te hrvatskog ministra financija prozvala za javne prijetnje MOL-u.

"To će komentirati ured Vlade, prema tome ne bih dao komentar", izjavio je ministar financija Slavko Linić kojega su novinari pred današnju sjednicu Vlade zamolili da komentira jučerašnje priopćenje mađarske vlade u kojem ga se proziva za javne prijetnje MOL-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić novinarima je kazao kako ne može komentirati traženje mađarske vlade da MOL revidira portfelj kompanije te, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica.

"Ne mogu to komentirati. Ovih dana ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati i onda ćemo o tome razgovarati", rekao je Grčić.

Rađenović: Mađarski potezi nisu neočekivani; Vukšić: Vlada nema sluha

SDP-ov saborski zastupnik Igor Rađenović izjavio je danas kako mu potezi mađarske vlade u slučaju Ina-Mol nisu neočekivani, dok je za laburista Branka Vukšića cijeli slučaj pokazatelj da vlada nema sluha.

Rađenović je novinarima u Saboru rekao kako za njega nije neočekivan potez mađarske vlade, koja je od Mola zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a ministra financija Slavka Linića prozvala za javne prijetnje Molu.

"Mađarska je vlada inače poznata po svojoj oštrini", poručio je, istaknuvši kako je iz hrvatske perspektive važno da Ina postane prepoznatljivija, odgovornija i brža kompanija koja jača na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za laburista Branka Vukšića cijeli je slučaj pokazatelj kako vlada nema sluha. "Vlada nema sluha i ponaša se kao slon u staklani, jer sve što radimo radimo protiv sebe", rekao je Vukšić. "Ako smo mi u pravu, onda se tu trebalo raditi tihom diplomacijom i dogovorom, a ne rušiti cijenu dionica", dodao je.

Nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor kratko je prokomentirala raspisivanje međunarodne tjeralice i uhidbenog naloga protiv predsjednika Uprave Mola-a Zsolta Hernadija, rekavši kako on prije ili kasnije mora stati pred pravosudna tijela.

"Mogao je to i u Mađarskoj", ustvrdila je Kosor, dodavši kako se radi se o teškom kaznenom djelu, odnosno sumnji da je Mol upravljačka prava u Ini stekao podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Hernadi na tjeralici Interpola

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od jučer poslijepodne je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a Hrvatska ga sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Mađarska vlada jučer je objavila da planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina te najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a otkazala je i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji danas počinje u Dubrovniku.

"Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji, te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska", naveo je u priopćenju ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

Mađarski MOL jučer je priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije, te je najavila da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

MOL ima 49,1 posto udjela INA-e, a hrvatska vlada 44,84 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara