Vrhovni sud odlučuje o Sanaderu, ali i sudbini Ine: Ako su ga podmitili, Mađari nam duguju milijarde kuna

Foto: Guliver Image / Getty Images

VRHOVNI sud ovoga tjedna razmatrat će prvostupanjsku presudu Ivi Sanaderu u procesima zbog afera Hypo i Ina-MOL. Ako presuda postane pravomoćna, Ina bi mogla ponovo završiti u hrvatskim rukama.

Podsjećamo, Sanadera je Županijski sud u Zagrebu, pod predsjedanjem Ivana Turudića, osudio na deset godina zatvora. Određeno je i da mora vratiti 3,6 milijuna kuna protupravne imovinske koristi. Također, u proračun mora biti uplaćeno i pet milijuna eura koji se nalaze na švicarskom računu Roberta Ježića.

DORH traži veću kaznu, Sanaderovi odvjetnici novo suđenje

U prvom procesu koji se vodio protiv bivšeg premijera i šefa HDZ-a, Sanader je proglašen krivim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini Mađarima u zamjenu za 10 milijuna eura mita, te za pogodovanje Hypo banci na hrvatskom financijskom tržištu. Sanaderova obrana na ovakvu prvostupanjsku presudu uložila je žalbu, isto kao i tužiteljstvo.

DORH, naime, smatra da kazna koju je Turudić izrekao Sanaderu nije dovoljna. Traže da ga se osudi na 15 godina zatvora. Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković s druge strane smatraju da se suđenje mora ponoviti jer u prvostupanjskom postupku nisu ispitani ključni svjedoci - šef uprave MOL-a Zsolt Hernadi i direktor Ježićeve švicarske firme Stefan Hurlimann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedoci koje Sanaderovi odvjetnici žele saslušati na suđenju u Zagrebu nisu se pojavili. Niti ih je sud na to mogao natjerati, s obzirom da se radi o stranim državljanima. Njihovi iskazi Sanaderu bi gotovo sigurno išli u korist, zbog čega bi optužbe kojima je Sanadera opteretio Ježić izgubile na težini.

Podsjećamo, upravo je Ježićev iskaz sud prihvatio kao ključni dokaz da je Sanader od MOL-a primio mito u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj kompaniji. Kontroverzni Ježić pred sudom, tumačio je tada Turudić, nije imao razloga lagati.

Što će biti s Inom?

Pred Vrhovnim sudom nije nimalo jednostavna zadaća: o pravomoćnosti Turudićeve presude protiv Sanadera ne ovisi samo sudbina bivšeg premijera, već i nacionalni interesi Hrvatske. Naime, vlada Zorana Milanovića u siječnju ove godine protiv MOL-a je podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi.

U svojoj tužbi Hrvatska traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Također, Hrvatska je od MOL-a tražila i nadoknadu štete koja je nastala tim ugovorima. Radi se o iznosu od nekoliko milijardi kuna.

Ako UN-ova arbitraža presudi u korist Hrvatske, MOL će morati vratiti sav dobitak Ininog poslovanja, te nadoknaditi gubitke nastale u plinskom biznisu. Također, MOL bi odštetu morao platiti i zbog toga što nije izvršio obećana ulaganja u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci.

Odluka Vrhovnog suda RH, naravno, nema obvezujući utjecaj na UN-ovu arbitražnu komisiju. No, ako presuda postane pravomoćna, smatrat će se da je pred zakonom dokazano da je MOL doista podmitio Sanadera, te na nelegalan način preuzeo upravljačka prava u Ini. Takav argument vjerojatno bi za međunarodnu arbitražu bio dovoljno dobar da uvaži zahtjeve hrvatske strane, te Vladi dodijeli upravljačke ovlasti u Ini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara