Vukušić na suđenju Perkoviću: Tuđman se založio da me puste iz njemačkog zatvora

Vukušić na suđenju Perkoviću: Tuđman se založio da me puste iz njemačkog zatvora

Foto: Hina

PRED Višim zemaljskim sudom u Muenchenu u utorak je svjedočenjem Bože Vukušića nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u počinjeno krivično djelo suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratsahausenu pored Muenchena.

Vukušić je između ostalog svjedočio kako je nekoliko dana nakon ubojstva Stjepana Đurekovića u Karlsruheu ubijen "jedan Jugoslaven", a radilo se o djelatniku Udbe Jusufu Tataru.

Nema veze s ubojstvom

"Nakon toga sam uhićen pod optužbom da sam bio umiješan u ovo ubojstvo i bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora", rekao je Vukušić, koji je još jednom ponovio da nema veze s tim ubojstvom.

Na pitanje suca kako objašnjava činjenicu da je već nakon sedam godina izišao iz zatvora, Vukušić je kazao kako to objašnjava činjenicom da se o njemu raspravljalo i "na političkoj razini".

Povratak u Hrvatsku 1991.

"Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman se osobno založio za mene i tako sam 1991. otpušten iz zatvora i otišao u Hrvatsku", rekao je Vukušić na što je intervenirao sudac Dauster.

"Kako to moram zamisliti: Franjo Tuđman je nazvao svog prijatelja Helmuta (Kohla op.a.) i rekao mu: Slušaj, ja bih htio Božu natrag?", upitao je Dauster s podsmijehom, na što je Vukušić objasnio kako nema saznanja o tomu na koji način se Tuđman založio za njega.

Podsmijeh u sudnici

Ova opaska suca izazvala je podsmijeh u dvorani pa čak i kod optuženih Perkovića i Mustača, koji inače bez vidljivih emocija od samog početka prate suđenje.

Na pitanje predstavnika obrane, odvjetnika Bayera svjedoku o razlozima njegovog napuštanja Jugoslavije i o tomu je li protiv njega bila pokrenuta istraga zbog teške krađe, Vukušić je odgovorio negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga je Bože Vukušić sudskom vijeću pokazao pismo od prošle godine u kojem navodno odvjetnik obrane Anto Nobilo od suda u Splitu traži materijal koji bi mu poslužio za "diskreditiranje svjedoka Bože Vukušića".

Ispitivanje obrane išlo je u smjeru, koji je na početku današnjeg ročišta predvidio i sam sudac Dauster, da diskreditira svjedoka kroz pitanja o pozadini Vukušićeva napuštanja Jugoslavije.

Nije ništa znao

Bayer je pitao Vukušića je li nakon dolaska u Njemačku 1983. i prilikom posjeta konzulatu u Stuttgartu tražio novac, što je Vukušić zanijekao i rekao da ti podaci potječu od samog Perkovića.

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo suočio je svjedoka s tvrdnjom da je protiv njega prije odlaska iz Jugoslavije pred sudom u Splitu bio zakazan proces, na što je Vukušić odgovorio da u to vrijeme nije imao saznanja o bilo kakvom procesu.

Nakon toga je Nobilo Vukušiću postavio niz pitanja koja su se ticala navodne suradnje svjedoka Vukušića s njemačkom tajnom službom. Vukušić je, prema Nobilu, tvrdio kako je pušten iz zatvora zbog njemačke nacionalne sigurnosti, što je Vukušić negirao.

Novi svjedok

Anto Nobilo je potom od sudskog vijeća zatražio da se kasnije tijekom procesa u svojstvu svjedoka pozove i djelatnik Njemačke pokrajinske policije Thomas Baumgaertner, koji je navodno posjećivao Vukušića tijekom njegova boravka u njemačkom zatvoru, a kasnije u nekoliko navrata i u Hrvatskoj. Nakon što je sudac Daustar to dopustio, Thomas Baumgaertner, koji se nalazio u prostoru za gledatelje, morao je napustiti sudnicu.

Nobilo je među ostalim Vukušića upitao i ima li ikakvih osobnih saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića, na što je Vukušić rekao da nema.

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat, koja se dosad u tijeku procesa uglavnom držala u pozadini, pokušala je svjedoka konfrontirati s njegovim izjavama koje je davao njemačkim organima tijekom suđenje Krunoslavu Pratesu, ali ju je sudsko vijeće više puta prekidalo zbog nejasnoća u postavljanju pitanja i sudskih spisa na koje se poziva.

Pauza zbog konzultacija

Odvjetnik Josipa Perkovića, Peter Wagner je nakon toga sudskom vijeću predložio pauzu koju će obrana iskoristiti za konzultacije u svezi s daljnjim postavljanjem pitanja svjedoku Vukušiću.

"Kada se dva pravna sustava sretnu u jednoj sudnici dolazi do nekih nejasnoća", zaključio je predsjednik sudskog vijeća Dauster nakon čega je suđenje prekinuto zbog pauze.

U pauzi je odvjetnik Nobilo kratko izjavio kako je obrana danas dobila od svjedoka jedinu relevantnu izjavu, a to je da on sam nema nikakve spoznaje o okolnostima pod kojima se dogodilo ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Razotkrit će državni vrh

Svjedočenje Bože Vukušića, bivšeg aktivista hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnika hrvatskih obavještajnih službi te člana Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, predviđeno je za utorak i srijedu, a ono bi, po ranijem priopćenju suda, trebalo donijeti spoznaje u vezi sa "strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi". Za Vukušićevo svjedočenje određen je još jedan dan i to 26. siječnja.

U nekoliko navrata uoči suđenja najavio kako će razotkriti nove detalje u vezi s povezanošću aktualnog hrvatskog državnog vrha s optuženicima Perkovićem i Mustačem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara