WHO: Epidemija ebole slabi

WHO: Epidemija ebole slabi

Foto: Hina

U SIERRA LEONEU, državi najviše pogođenoj epidemijom ebole, u posljednjem je tjednu zabilježeno blizu 250 novih slučajeva zaraze, ali se čini da epidemija slabi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu u Ženevi.

Epidemija je odnijela 8.235 života, a ebolom je u posljednju godinu dana u svijetu zaraženo 20.747 ljudi, objavio je WHO.

Tjedno izvješće Svjetske zdravstvene organizacije temelji se na brojkama što ih je dobila od vlasti u devet zemalja. Gvineja, Liberija i Sierra Leone pritom bilježe najveći broj zaraza i smrtnih slučajeva.

"Postoje naznake da intenzitet epidemije slabi u Sierra Leoneu, iako s 248 potvrđenih novih slučajeva u tjednu do 4. siječnja 2015. ona je i dalje daleko najpogođenija zemlja", priopćio je WHO.

Ocjena rezultata eksperimentalnih cjepiva

Slučajevi zaraze u zapadnoj Africi ne bilježe se pomno i javljaju se različitim intenzitetom. Virus se najbrže širi na zapadu Sierra Leonea. U glavnom gradu te države, Freetownu, potvrđena su 93 nova slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veći će se naglasak staviti na brzu izgradnju malih centara za liječenje, kako bi se osiguralo da kapaciteti odgovaraju potrebama u određenom području", najavljuje WHO u izvješću.

Zabilježeni su i prvi slučajevi zaraze u prefekturi Fria na zapadu Gvineje. Glavni grad Gvineje Conakry i dalje je mjesto najzahvaćenije ebolom.

Broj zaraženih u Liberiji opao je s više od 300 tjedno u kolovozu i rujnu na osam potvrđenih i 40 mogućih slučajeva u prvih pet dana siječnja.

Ukupno je zaraženo 838 pripadnika medicinskog osoblja, od čega je 495 podleglo zarazi.

U četvrtak će WHO u Ženevi biti domaćin sastanka predstavnika najvećih proizvođača lijekova, zdravstvenih vlasti iz pogođenih zemalja i nacionalnih regulatornih tijela kako bi ocijenila rezultate pokusa s eksperimentalnim cjepivima protiv ebole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara