WHO: Epidemija ebole slabi

WHO: Epidemija ebole slabi

Foto: Hina

U SIERRA LEONEU, državi najviše pogođenoj epidemijom ebole, u posljednjem je tjednu zabilježeno blizu 250 novih slučajeva zaraze, ali se čini da epidemija slabi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu u Ženevi.

Epidemija je odnijela 8.235 života, a ebolom je u posljednju godinu dana u svijetu zaraženo 20.747 ljudi, objavio je WHO.

Tjedno izvješće Svjetske zdravstvene organizacije temelji se na brojkama što ih je dobila od vlasti u devet zemalja. Gvineja, Liberija i Sierra Leone pritom bilježe najveći broj zaraza i smrtnih slučajeva.

"Postoje naznake da intenzitet epidemije slabi u Sierra Leoneu, iako s 248 potvrđenih novih slučajeva u tjednu do 4. siječnja 2015. ona je i dalje daleko najpogođenija zemlja", priopćio je WHO.

Ocjena rezultata eksperimentalnih cjepiva

Slučajevi zaraze u zapadnoj Africi ne bilježe se pomno i javljaju se različitim intenzitetom. Virus se najbrže širi na zapadu Sierra Leonea. U glavnom gradu te države, Freetownu, potvrđena su 93 nova slučaja.

"Veći će se naglasak staviti na brzu izgradnju malih centara za liječenje, kako bi se osiguralo da kapaciteti odgovaraju potrebama u određenom području", najavljuje WHO u izvješću.

Zabilježeni su i prvi slučajevi zaraze u prefekturi Fria na zapadu Gvineje. Glavni grad Gvineje Conakry i dalje je mjesto najzahvaćenije ebolom.

Broj zaraženih u Liberiji opao je s više od 300 tjedno u kolovozu i rujnu na osam potvrđenih i 40 mogućih slučajeva u prvih pet dana siječnja.

Ukupno je zaraženo 838 pripadnika medicinskog osoblja, od čega je 495 podleglo zarazi.

U četvrtak će WHO u Ženevi biti domaćin sastanka predstavnika najvećih proizvođača lijekova, zdravstvenih vlasti iz pogođenih zemalja i nacionalnih regulatornih tijela kako bi ocijenila rezultate pokusa s eksperimentalnim cjepivima protiv ebole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara