Ministarstvo zdravlja: U Hrvatskoj nema GMO proizvoda

Ministarstvo zdravlja: U Hrvatskoj nema GMO proizvoda

Foto: Hina

"PROŠLE godine ispitano je 145 uzoraka hrane, od soje i mesa do dodataka prehrani i voća i povrća, a samo četiri su bila pozitivna na prisustvo GMO-a i to u količini koja nije opasna za ljudsko zdravlje. GMO je bio prisutan u hrani uvezenoj iz Njemačke i Amerike, rekla je Nataša Zorić, pomoćnica ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo, predstavljajući Izvješće o monitoringu GMO-a u 2014, prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditeljica Odjela za GMO pri Ministarstvu zdravlja Valentina Zoretić Rubes istaknula je kako nema dokaza da je GMO štetan za zdravlje i da su mišljenja oko toga jako podijeljena.

Pojasnila je da je na tržištu EU dozvoljeno 37 biljnih GMO kultura. Najviše ih proizvodi Španjolska i to jednu vrstu kukuruza. Analiza se u Hrvatskoj nastavlja i ove godine, već je napravljeno 48 uzorkovanja, a svi su rezultati bili negativni.

"Proizvodi koji sadržavaju GMO, u Hrvatskoj bi trebali biti označeni kao takvi. No, prema našim saznanjima, u Hrvatskoj nema takvih proizvoda", zaključila je Zoretić Rubes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara