Za Bandića Zmajlovićeva zabrana "promašena": Na Jakuševcu se ionako odlaže samo komunalni otpad

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je danas zabranu odlaganja svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada na odlagalište Jakuševac promašenom, budući da se, koliko on zna, na Jakuševec i ne odlaže ništa osim komunalnog otpada.

"Nema se tu što zabraniti, tako je i do sada bilo", rekao je Bandić komentirajući činjenicu da je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na odlagalištu otpada Jakuševec zabranio odlaganje bilo čega osim komunalnog otpada.

"Što, je li se dolje vozio drugi otpad? Koliko ja znam - ne", kazao je gradonačelnik Bandić. "Ne izmišljajte toplu vodu, idemo raditi posao, dolje se odlaže komunalni otpad i najmodernije je uređen deponij u ovom dijelu Europe", rekao je Bandić prije predstavljanja 22. Večernjakovog Zagreb maratona koji će se održati 13. listopada.

Na upit novinara znači li to da se na odlagalištu otpada Jakuševec ne odlaže medicinski i građevinski otpad, Bandić je odgovorio: "Pa molim vas, pa o tome brine država, o opasnom otpadu brine država, a ne Grad Zagreb i koliko ja znam dolje se ne odlaže ništa osim komunalnog otpada. Ako vam treba priča - fulali ste cijeli fudbal", rekao je gradonačelnik Bandić novinarima.

Ministarstvo zaštite okoliša priopćilo je danas kako je nadzorom utvrđeno da se na Jakuševec, osim miješanog komunalnog otpad s područja Zagreba, Samobora i Svete Nedelje, odlaže i više od 20 vrsta ostalog otpada.

Među njim su i proizvodni otpad, zemlja i kamenje, otpad iz proizvodnje stakla i proizvoda od stakla, otpad iz industrije, otpadna ambalaža, otpadna vozila i dijelovi, otpad iz uređaja za pročišćavanje i uređaja za obradu otpadnih voda, biorazgradivi otpad, glomazni otpad i to u količinama od gotovo 200.000 tona u godinu dana, tvrdi Ministarstvo.

Gradonačelnica Koprivnice: zabrana je za samo pet posto otpada

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj zbog odluke Inspekcije zaštite okoliša o zabrani rada koprivničkog odlagališta, čelnice Grada i komunalne tvrtke poručile su da će se komunalni otpad normalno odlagati jer se zabrana odnosi tek na pet posto otpada, koji će se dijelom skladištiti a dijelom odvoziti na odlagališta s dozvolom.

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak je rekla da nema bojazni vezano uz odlaganje komunalnog otpada. "Ova odluka je u javnosti nepotpuno interpretirana. Zabrana odlaganja odnosi se na svega pet posto otpada koji smo do sada zbrinjavali. Riječ je o otpadu poput grobnih vijenaca koje je teško reciklirati, budući da se sastoje od nekoliko različitih materijala, otpada koji nastaje prilikom čišćenja ulica i slično", rekla je gradonačelnica Želježnjak.

Koprivničko odlagalište otpada "Piškornica" jedno je od najbolje saniranih u Hrvatskoj. U njegovu sanaciju utrošeno je 55 milijuna kuna, rekla je.

Na upit novinara kako će se zbrinuti spornih pet posto otpada, članica Uprave Komunalca Koprivnice Maja Hleb rekla je da će se dio skladištiti u kontejnerima, a za dio će se morati naći legalno odlagalište.

"Godišnje na Piškornici odložimo otprilike devet tisuća tona otpada. Pojedini otpad zbrine se putem oporabitelja s kojima imamo ugovore. Za sporni otpad, nažalost, nismo našli zainteresirane oporabitelje. Zbog toga ćemo dio skladištiti u kontejnerima, a za dio moramo pronaći odlagalište na području Hrvatske koje ima potrebne dozvole za njegov prihvat," kazala je Hleb.

Ona je rekla kako je Komunalcu još 2010. Županija izdala rješenje po kojem su smjeli na Piškornicu odlagati sav otpad, ali se Općina Koprivnički Ivanec, na čijem se području nalazi odlagalište, žalila na takvu odluku. Potom je Županija uvažila žalbu i 2012. donijela rješenje prema kojem je zabranjeno odlagati spornih pet posto otpada.

"Tada smo se i mi žalili, a budući da nije postojalo pravomoćno rješenje, rukovodili smo se onim starim čija je valjanost istekla 2010. godine", pojasnila je Hleb.

Gradonačelnica Želježnjak je potom kazala kako je ministar Mihael Zmajlović ovom odlukom, koju i sama podržava, pokazao da su pred zakonom svi jednaki i da se zakon mora poštivati u stopostotnom obimu. "Zakon ne poznaje stranačke boje i ovako kako radi sadašnja, trebale bi raditi sve buduće vlade", istaknula je SDP-ova gradonačelnica.

Rješenjem Inspekcije zaštite okoliša od 21. listopada zabranjuje se obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada, komunalnom poduzeću Gradsko komunalno društvo Komunalac d.o.o. iz Koprivnice te Zagrebačkom holdingu d.o.o. - podružnici ZGOS iz Zagreba.

"Velika čistka"

Jučer tijekom dana Inspekcija zaštite okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode uputila je nova inspekcijska rješenja kojima se od 21. listopada 2013. zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada, komunalnim poduzećima Gradsko komunalno društvo Komunalac d.o.o. iz Koprivnice i Zagrebački holding d.o.o. - podružnica ZGOS iz Zagreba.

Ovo je nastavak akcije "Velika čistka" koju provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s krajnjem ciljem uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom kroz dosljednu primjenu zakona. Ova dva rješenja, kao i tri upućena prošli tjedan komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru, rezultat su pojačanih nadzora nad svim dionicima u sustavu gospodarenja otpadom koje naša inspekcija provodi od početka ove godine. Kriteriji kojima se tijekom nadzora inspekcija vodila su: provjera je li ishođena valjana dozvola za gospodarenje otpadom te je li rad odlagališta i komunalnih poduzeća usklađen s tim dozvolama i relevantnim pravilnicima, je li započela sanacija odlagališta te provjera udjela odloženog miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada. U ovoj fazi akcije stavljen je fokus na odlagališta jer su odlagališta ključna u sustavu gospodarenja otpadom. Cijeli sustav gospodarenja otpadom može se uspostaviti jedino ako se sva odlagališta saniraju i usklade sa zakonom i pravilnicima te ako se paralelno s tim aktivnostima gradi sustav centara za gospodarenje otpadom. Rješenja usmjerena na zabranu odlaganja i nužnost sanacije odlagališta jedini su pravi motiv komunalnim poduzećima i lokalnoj vlasti da smanje količinu otpada koju odlažu, uvedu odvojeno prikupljanje, recikliranje i oporabu, usklade naplatu odvoza otpada sa zakonom.

Jučer izdanim rješenjima zabranjuje se odlaganje svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada na odlagališta Prudinec-Jakuševec i  Piškornica.

Za komunalno poduzeće Zagrebački holding d.o.o. - podružnica ZGOS, nadzorom je utvrđeno da se na odlagalište Prudinec-Jakuševec  odlaže miješani komunalni otpad s područja Zagreba, Samobora i Svete Nedelje. Utvrđeno je i odlaganje više od 20 vrsta ostalog otpada:  proizvodnog otpada, zemlje i kamenja, otpada iz proizvodnje stakla i proizvoda od stakla, otpada iz industrije, otpadne ambalaže, otpadnih vozila i dijelova, otpada iz uređaja za pročišćavanje i uređaja za obradu otpadnih voda, biorazgradivog otpada, glomaznog otpada i to u količinama od gotovo 200.000 tona u godinu dana.

Za komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. iz Koprivnice, utvrđeno je da je uz miješani komunalni otpad, na odlagalište odloženo desetak vrsta ostalog neopasnog otpada: građevinskog materijala, otpada iz pjeskolova, otpada s groblja, glomaznog otpada, plastike, višeslojne kompozitne ambalaže, odjeće i ostataka od čišćenja ulica.

Oba odlagališta dužna su s danom 21. listopadom obustaviti odlaganje svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog. Zbrinjavanje otpada za koje je odlaganje zabranjeno dužni su osigurati preko ovlaštenih tvrtki na način propisan zakonom.

Ministar Zmajlović još jednom ističe da je cilj ove akcije poslati jasnu poruku: sve što je zakonom propisano mora se dosljedno provesti na terenu. Poručuje gradonačelnicima, načelnicima i komunalnim poduzećima da im ministarstvo nudi partnerski odnos jer je on nužan za uspostavu sustava gospodarenja otpadom. Za uspostavu sustava osigurana su im sredstva a ministarstvo, osim sufinanciranja, nudi pomoć i u znanju i tehnologiji.

"Posljednjih deset, petnaest godina je nepovratno izgubljeno ali zajedničkim snagama još uvijek stignemo uspostaviti sustav gospodarenja otpadom do rokova koje smo ispregovarali i na način kakav građani zaslužuju. U ovoj akciji građani ne smiju stradati a svaka odgovorna lokalna vlast pobrinut će se da se građanima osigura pružanje komunalnih usluga bez zastoja", izjavio je ministar Zmajlović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara