"Za zločine iz mržnje protiv Arapa i kršćana odgovorni su židovski neonacisti"

"Za zločine iz mržnje protiv Arapa i kršćana odgovorni su židovski neonacisti"

Foto: Haaretz

SLAVNI izraelski pisac Amos Oz izjavio je da su za zločine iz mržnje protiv Arapa i kršćana odgovorni "židovski neonacisti", objavio je u subotu izraelski dnevnik Haaretz.

Govoreći u Tel Avivu na proslavi svog 75. rođendana, Oz je rekao u petak da su izrazi poput 'brdska mladež', što je uobičajen naziv za mlade nacionaliste u Izraelu, "lijepi nazivi za čudovište koje treba nazvati pravim imenom: židovske neonacističke skupine".

Oz je dodao da je po njegovom mišljenju jedina razlika između neonacista širom svijeta i počinitelja zločina iz mržnje u Izraelu ta da "naše neonacističke skupine uživaju potporu brojnih zastupnika nacionalista ili čak zastupnika rasista kao i rabina koji im daju, kako ja na to gledam, pseudovjersko opravdanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Knesseta i predsjednički kandidat Reuven Rivlin, koji je također nazočio proslavi, rekao je da je takva usporedba neprimjerena, izvijestio je vojni radio.

U petak ujutro otkriveni su protukršćanski grafiti na zidu pored rimske crkve u Jeruzalemu, što je posljednji u nizu incidenata diljem Izraela.

Izraelska policija strahuje da bi desničarski ekstremisti mogli iskorisiti planirani dolazak pape Franje u Svetu Zemlju 24. svibnja za provođenje zločina iz mržnje kako bi privukli pozornost medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara