Zadnja poruka iz nestalog aviona poslana s tla, teroristi ga htjeli zabiti u malezijske blizance?

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI pripadnik al-Qaide, Saajid Badat, izjavio je na njujorškom sudu da je nekoliko muškaraca iz Malezije planiralo oteti avion i izvršiti teroristički napad. Pretpostavlja se da su meta bili malezijski blizanci tvrtke Petronas u Kuala Lumpuru, piše Daily Telegraph.

Prema njegovim riječima, četvorica ili petorica muškaraca planirali su u pilotsku kabinu upasti detonacijom bombe koju je jedan od njih trebao sakriti u odjeći.

Badat se navodno sastao s grupom malezijskih džihadista od kojih je jedan bio pilot te im je predao bombu skrivenu u cipeli.

Ideja za napad došla je od Khalida Sheikha Mohammeda koji je bio glavni operativac napada na terorističke napade u SAD-u 11. rujna. Sigurnosni stručnjaci vjeruju da su Badatove izjave vjerodostojne.

Direktor Centra za sigurnosne i obavještajne studije na Sveučilištu Buckingham, Anthony Glees, izjavio je da ukoliko se Badatove tvrdnje ispostave točnima, postat će jasno da su malezijske vlasti skrivale dio istine od javnosti.

Prema pisanju Daily Maila, stariji od dvojice pilota, Šah, bio je protivnik vladajuće koalicije na Maleziji. On je navodno bio veliki politički aktivist i nije krio svoju potporu oporbenom čelniku Anwaru Ibrahimu čiji je slučaj planirao pratiti 7. ožujka.

Dan prije nestanka Boeinga 777 Anwar Ibrahim je osuđen za sodomiju i dobio zatvorsku kaznu od pet godina. Policija je već pregledala njegovu kuću u kojoj živi s razvedenom suprugom i njihovo troje djece.

Daily Mail dodaje kako je moguće da je otmica zrakoplova izvedena uz pomoć mobitela ili USB sticka što bi bila prva cyber otmica aviona.

Bivša visoka dužnosnica britanskog ministarstva unutarnjih poslova, Sally Leivesley tvrdi da su brzinu, visinu i smjer kretanja aviona teroristi lako mogli mijenjati odašiljući radio signale s malog prijenosnog uređaja. Prema njenim riječima, mogli su upasti i u softverske sustave aviona te ubaciti kodove kojima bi preuzeli kontrolu na zrakoplovom.

Zadnja poruka stigla nakon što je avion nestao s radara

Malezijske vlasti potvrdile su da je zadnja poruka s nestalog aviona poslana nakon što je avion nestao s radara. Dodatni je to argument u korist teoriji da je avion otet.

Zadnja poruka koja je stigla iz aviona glasila je "U redu, laku noć". Istražitelji nisu još potvrdili je li poruka stigla od pilota, kopilota ili nepoznate treće osobe. Policijskom istragom obuhvaćeni su svi putnici i članovi posade, kao i osoblje na aerodromu s kojeg je nestali avion poletio.

Potvrđeno je da je avion skrenuo s predviđene rute, ali istražitelji i dalje ne znaju tko je točno bio u pilotskoj kabini. Također, poznato je da je komunikacijski sustav zrakoplova u jednom trenu ugašen, a britanski Guardian poziva se na stručnjake koji tvrde da je to moguće napraviti samo ručno, i to iz pilotske kabine.

S obzirom da je zadnja poruka stigla kada su komunikacijski sustavi aviona već bili isključeni, pojavila se i teorija da je avion u trenutku slanja te poruke bio prizemljen.

U potrazi za nestalim avionom trenutno sudjeluje čak 25 država. Pretražuje se ogromno područje od središnje Azije do juga Indijskog oceana.

Indija prekida potragu i čeka upute iz Malezije

Indija je u nedjelju objavila da prekida operacije potrage za Boeingom 777 zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines, nestalim prije osam dana, na zahtjev Malezije koja usklađuje operacije i trebala bi dati nove upute.

"Operacija se prekida. Čekamo nove upute Malezije. Ništa nije otkriveno u potrazi u subotu", kazao je Harmit Singh, glasnogovornik oružanih snaga za otoke Andaman i Nicobar. "Danas nije poletio nijedan avion" u potragu, dodao je on.

Indija je rasporedila šest brodova i pet aviona u jednom dijelu Bengalskog zaljeva i oko otoka Andaman i Nicobar.Malezijske vlasti objavile su u subotu da deaktiviranje sustava za komunikaciju na letu MH370 i njegova nagla promjena smjera prema Indijskom oceanu ukazuju na "namjerni čin nekoga" u avionu, koji je nastavio letjeti još gotovo sedam sati.

Malezijska policija izvršila je pretres stanova dvojice pilota Boeinga te istražuje simulator leta koji je kapetan imao kod kuće, kaže se u priopćenju ministarstva prometa objavljenom u nedjelju. "Policija je pretresla stan pilota u subotu.. Policajci su razgovarali s obitelji a stručnjaci i dalje proučavaju njegov simulator leta", kaže se u priopćenju.

"Policija je također izvršila pretres stana kopilota", dodaje se, te precizira da se radi o "normalnoj" proceduri.

Papa Franjo izrazio bliskost s obiteljima putnika s leta MH370

Papa Franjo izrazio je u nedjelju svoju bliskost i bliskost svih katolika svijeta s obiteljima putnika Boeinga Malaysia Airlinesa, u teškom trenutku kroz koji trenutno prolaze.

Govoreći s prozora pred masom vjernika koja je ispunila Trg Svetog Petra, Papa je pozvao vjernike da se "u svojim molitvama sjete putnika i posade zrakoplova Malaysia Airlinesa, kao i njihovih obitelji". Potom je neko vrijeme šutio te dodao: "Bliski smo im u ovom teškom trenutku".

Nakon osam dana čekanja, otkad je zrakoplov nestao, zebnja i nerazumijevanje vladaju kod obitelji putnika nakon što je Malezija objavila da je avion namjerno skrenuo s rute te nastavio letjeti još gotovo sedam sati.

Malezija je u nedjelju objavila da trenutno 25 zemalja sudjeluje u potrazi za nestalim zrakoplovom, u proširenoj zoni i na kopnu i na moru.

Istražitelji još uvijek čekaju da dobiju informacije o dodatnim provjerama koje su trebale obaviti neke zemlje o putnicima koji su bili na tom letu. Policija također istražuje i osoblje zračne luke, a već ranije je počela s provjerama dvojice pilota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara