Zadnji intervju Borisa Nemcova: Putin pretvara Rusiju u fašističku državu

Zadnji intervju Borisa Nemcova: Putin pretvara Rusiju u fašističku državu

Foto: FAH (Na fotografiji: Boris Nemcov i Vladimir Putin 2000. godine)

"RUSI i dalje vjeruju u svog vođu, jer on jednu stvar radi jako dobro: pere mozak građanima. Vladimir Putin je usadio Rusima kompleks manje vrijednosti prema Zapadu, uvjerenje da svijet možemo zapanjiti samo silom, nasiljem i agresijom".

Tako je govorio Boris Nemcov, jedan od lidera ruske opozicije, u intervjuu koji je samo nekoliko sati prije smrti dao za poljsko izdanje Newsweeka. Podsjećamo, Nemcov je ubijen u petak u centru Moskve. Ubojica mu je ispalio četiri metka u leđa. S obzirom da je Nemcov bio najveći Putinov politički protivnik, odmah su počele kružiti insinuacije da je i ruski premijer umiješan u njegovu likvidaciju.

Propaganda u stilu Goebbelsa

U svom zadnjem intervjuu Nemcov je tvrdio da je Putin uvjerio Ruse da položaj Rusije u svijetu ovisi o tome koliko je se ostale države boje, te da se zbog toga treba vratiti vrijednostima bivšeg Sovjetskog saveza.

"Sve to uspio je napraviti propagandom u stilu Goebbelsa. Ako govorimo o odgovornosti za prolijevanje ruske i ukrajinske krvi, ona ne leži samo na Putinu, već na gospodi kao što su Konstantin Erst (direktor Kanala jedan op.a.) ili Dmitrij Kiseljov (direktor novinske agencije Rosija Segodnja op.a.). Oni operiraju u skladu s principima Josepha Goebbelsa: udaraj na emocije, što veća laž to bolje, laži se trebaju često ponavljati", govorio je Nemcov.

Najavljujući prosvjedni skup u organizaciji oporbenih stranaka, na kojem je trebao govoriti dva dana prije smrti, Nemcov je poručio kako je nužno objasniti građanima Rusije da postoji alternativa Putinovoj politici. I da je to potrebno učiniti što prije, jer vremena nema puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija se brzo pretvara u fašističku državu. Imamo propagandu modeliranu prema nacističkoj Njemačkoj", kazao je Nemcov, dodavši da Putinovi pristaše već sada marširaju ulicama noseći njegove portrete i obećavaju da će ubiti svakoga tko mu se suprotstavi. "Sve je isto kao u Hitlerovoj Njemačkoj. A to je samo početak", rekao je Nemcov.

Rusi podržavaju Putina jer su počeli bolje živjeti, ali sada dolazi kriza

Upitan da prokomentira činjenicu kako su upravo ruske vlasti upozorile da u Ukrajini jača fašizam, Nemcov odgovara:

"Netko je jednom rekao da će fašisti budućnosti biti žestoki anti-fašisti. Fašizam u Ukrajini? To su gluposti. Pogledajmo Rusiju. Imate jednu stranku izgrađenu na kultu ličnosti, plus neke nevažne satelitske strančice. Svakih par godina održava se patetična parodija izbora. Imamo šovinističku i agresivnu vanjsku politiku, podgrijavanje imperijalističkih kompleksa, militarizaciju društva. Sve su to karakteristika fašističkog režima, zar ne? Ali Putin nije fašist. On samo cinično koristi neke elemente prošlosti, kombinira ih s drugima - primjerice sa sovjetskom tradicijom - i tako se stvara suvremeni hibrid fašizma".

U svom zadnjem intervjuu Nemcov je također izrazio uvjerenje da će Putinova politička moć zbog gospodarske krize slabiti.

"Ekonomska kriza ubrzat će političke procese u Rusiji. Mnogi Rusi podržavaju Putina zato što im je poboljšao životni standard u zadnjih par godina. Ali Rusi nisu glupi, kao što se na Zapadu često vjeruje. Veliki broj umirovljenik, radnika i dužnosnika nikad ne bi vjerovali imperijalističkoj propagandi, ne bi dopustili Putinu da ih prevari, da odjednom nisu počeli bolje živjeti. Čak i ako su znali da im je standard povećan zbog visokih cijena nafte, mislili su da je to dobro".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara