Zagovornici medicinske marihuane iz cijelog svijeta dolaze u Zagreb: "Konoplja mi je spasila život"

Zagovornici medicinske marihuane iz cijelog svijeta dolaze u Zagreb: "Konoplja mi je spasila život"


ZAGOVORNICI legalizacije medicinske marihuane iz čitavog svijeta ovoga tjedna dolaze u Zagreb, na seminar pod nazivom "Demistifikacija konoplje: Konoplja u zdravstvu - teorija i praksa", koji će se u srijedu održati u hotelu Westin.

Pozdravni govor održat će Huanito Luksetić, najpoznatiji zagovornik medicinske marihuane u Hrvatskoj. Još 1994. su se kod Luksetića pojavili prvi simptomi multiple skleroze, a ova opaka bolest dijagnosticirana mu je 2008. godine. Luksetić se pokušao liječiti konvencionalnom medicinom, kao i raznim drugim alternativnim metodama, prije nego je otkrio marihuanu koja mu je, kako kaže, spasila život.

No, zbog nje je ovaj 22-godišnji Riječanin upao i u velike probleme sa zakonom. U listopadu prošle godine uhićen je nakon što je policija otkrila da u svojoj kući u Matuljima uzgaja marihuanu. Tužiteljstvo ga tereti da je marihuanu uzgajao zbog daljnje prodaje, ali Luksetić tvrdi da ju je koristio isključivo radi liječenja, te da se radi o jedinom lijeku koji mu pomaže.

Uz Luksetića, na seminaru o medicinskoj marihuani predavanja će održati vodeći svjetski autoriteti na području primjene konoplje u medicinske svrhe: dr. Lumír Ondřej Hanuš, dr. Paul Hornby, dr. Robert J. Melamede, dr. Suzanne A. Sisley, dr. Ilya Reznik, te "guru medicinske marihuane" Rick Simpson.

 


 

Na vlastitoj koži iskusio da konoplja liječi

"S obzirom da taj lijek u Hrvatskoj nije dozvoljen, proživljavao sam konstantan stres", poručuje Luksetić uoči zagrebačkog seminara, te dodaje kako je i sam bio odgajan u obitelji u kojoj se smatralo da je marihuana droga koja uništava mozak. No, kada su vidjeli učinke konoplje na njegovo zdravlje, podržali su ga, kako kaže, i roditelji i prijatelji.

Evo kako Huanito opisuje učinke konzumiranja ulja konoplje iz vlastitog uzgoja: "Težina u nogama i gornjem dijelu tijela se povukla, noge su mi opet bile tople, popravila mi se cjelokupna cirkulacija tijela, kao i potencija, ponovno sam mokrio do zadnje kapi, redovita velika nužda mi se regulirala i konačno sam mogao trčati bez šepanja. Nastavio sam i dalje konzumirati, s vremenom mi se povukao i ostatak dvoslike pri oštrim pogledima u lijevo ili desno pa čak i vid te kontrast koji su mi se izoštrili, nestalo mi je titranje lijevog kapka, osjećaj otežanog gutanja mi se nije vraćao. Većina simptoma je nestala osim finog osjeta na unutarnjem dijelu dlana i prstima te utrnutosti u stopalima (kao da mi je nešto iznutra), ali ipak sa tendencijom poboljšanja".

 

Zbog ulja marihuane može normalno živjeti

S obzirom da su mu se simptomi multiple skleroze, prije nego je počeo koristiti medicinsku marihuanu, pojačavali nakon velikih fizičkih napora, Luksetić je odlučio testirati svoje fizičke mogućnosti. Tada je, kako kaže, shvatio koliko mu konoplja zaista pomaže.

"Tijekom sedmodnevnog rada u šumi i oko kuće, kroz ruke i tijelo prošlo mi je barem četrdeset kubičnih metara drva, ako ne i više. U nekim trenucima sam mislio da neću moći izdržati, s obzirom da su neka bila vrlo teška, ali nisam se dao. Iz dana u dan sam provjeravao da li će se simptomi povratiti jer ipak sam fizički radio više nego ikada prije. Na moju radost i veselje, niti jedan simptom se nije povratio i tada sam zaista znao sa sigurnošću da doživljavam čudo prirode konoplje i njezinog ekstrakta. Volja i želja za životom su mi bile najvažnije", tvrdi Luksetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara