Zagreb domaćin sastanka Upravnog vijeća Europske okolišne agencije

Screenshot: Street View

AGENCIJA za zaštitu okoliša domaćin je 69. sastanka Upravnog vijeća Europske okolišne agencije koji će se održati danas i sutra. Ovo je prvi put da se ovaj sastanak održava van Kopenhagena.

Europska agencija za okoliš (European Environment Agency - EEA) sa sjedištem u Kopenhagenu osnovana je 1990. godine, a s djelovanjem je započela 1994. godine. Cilj Europske agencije za okoliš je pomoći Uniji i državama članicama u donošenju odluka koje su temeljene na pouzdanim informacijama. Kako bi to učinila, EEA pruža širok raspon informacija i procjena koje obuhvaćaju stanje okoliša i nove trendove u zaštiti okoliša, zajedno s rizicima za okoliš uzrokovane gospodarskim i socijalnim čimbenicima te politike i njihovu učinkovitost. Glavni izvor informacija je Europska informatička i promatračka mreža za zaštitu okoliša (Eionet). EEA je odgovorna za razvijanje te mreže i koordiniranje njezinih aktivnosti. Kako bi to učinila, usko surađuje s nacionalnim jedinicama, nacionalnim ekološkim agencijama ili ministarstvima za okoliš u državama članicama. Oni su odgovorni za koordiniranje nacionalnih mreža koje uključuju oko 300 ustanova.

EEA surađuje s raznim tijelima, a ponajviše s Europskom Komisijom, Europskim Parlamentom, Europskim Vijećem, državama članicama, Programom Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), Svjetskom zdravstvenom organizacijom, EUROSTAT-om, Istraživačkim centrom, javnošću, medijima, savjetnicima, tvrtkama, grupama i pojedincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EEA surađuje sa zemljama Zapadnoga Balkana još od 1997. a Hrvatska se uključila u tu suradnju 2001. i sudjelovala u statusu zemlje suradnice (Cooperation country) sve do priključenja EU, kada postaje punopravna članica EEA, s pravom odlučivanja u kreiranju i nadzoru rada EEA (članstvo u Upravnom vijeću/Management Board-u).

Još jučer organiziran je sastanak direktora EEA Hansa Bruyninckxa i predsjednika MB EEA Karstena Sacha s direktorima okolišnih agencija zemalja s područja Zapadnoga Balkana (Srbija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Albanija) uz sudjelovanje čelnika agencija iz Slovenije i Austrije.

Održavanje sastanka Upravnoga vijeća u Zagrebu je svojevrsni presedan jer je sastanak organiziran kako bi se, na nivou EEA, obilježilo priključenje Hrvatske EU i ukazala posebna čast Hrvatskoj te radu i dostignućima Agencije za zaštitu okoliša. Do sada su se sastanci MB-a gotovo isključivo organizirali u Kopenhagenu (jedan sastanak održan je u Luxemburgu, ali on se smatra jednim od središta EU).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara