Zagrebački Trgovački sud ponovno odbio tužbu Jugobanke: Od Hrvatske tražili 33 milijuna eura

Zagrebački Trgovački sud ponovno odbio tužbu Jugobanke: Od Hrvatske tražili 33 milijuna eura

Screenshot: YouTube

ZAGREBAČKI trgovački sud odbio je još jedan tužbeni zahtijev beogradske Jugobanke u stečaju koja je od Hrvatske ovaj put tražila naknadu štete od oko 33 milijuna eura na osnovu potraživanja njezine nekadašnje riječke poslovnice prema trećim osobama.

Trgovački sud u Zagrebu, pred kojim se vodi parnični postupak, prihvatio je argumente zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje u tom slučaju zastupa Republiku Hrvatsku, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Tužitelj se pozivao na Uredbu hrvatske vlade o načinu likvidacije poslovanja glavnih filijala Jugobanke d.d. navodeći da su potraživanja glavne filijale u Rijeci iznosila 33,01 milijuna eura te da je hrvatska Vlada donijela odluku o prijenosu potraživanja glavne filijale u Rijeci prema brodogradilištima u sanaciji na Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Jugobanka: Radi se o uzurpaciji i izvlaštenju

S obzirom da je prijenos obavljen bez naknade tužitelj je navodio da taj potez predstavlja uzurpaciju i izvlaštenje vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je međutim prihvatio stajalište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da odlukom o prijenosu potraživanja nije došlo do umanjenja imovine tužitelja zbog čega nije ispunjena osnovna pretpostavka odgovornosti za štetu.

Osim toga, da su u postupku likvidacije i naplaćena potraživanja prema trećima, ta bi se sredstva koristila isključivo radi namirenja obveza prema vjerovnicima s područja Hrvatske i prema Hrvatskoj narodnoj banci.

Zahtjev odbijen i lani u studenome

Zagrebački Trgovački sud je i lani u studenom odbio tužbeni zahtjev Jugobanke u stečaju koja je od Hrvatske taj put tražila isplatu naknade od nešto više od 108,5 milijuna kuna te kamate na osnovu potraživanja nekretnina koje je imala u Hrvatskoj.

Sud je tada prihvatio argumente zastupnika Republike Hrvatske da Ugovor o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za čiju primjenu bi trebalo sklopiti dodatne ugovore i da takve ugovore Hrvatska s Republikom Srbijom nije sklopila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara