Zakon kojeg u Hrvatskoj gura ministar Mrsić u Poljskoj izazvao masovne prosvjede!

Foto: Damir Krajač (Cropix) /  Youtube

VEĆ četiri dana traju prosvjedi u Poljskoj protiv nepopularne vlade desnog centra, a direktan povod bila je najava novog Zakona o radu koji je sličan onom koji očekuje Hrvatsku. Naime, Poljaci se bune zbog ekonomske situacije, krize, te novih ideja oko mirovinskih sustava koji predviđaju mirovine od 67 godine.
 
Poljska Vlada trenutno uživa najnižiji rejting od 2007. godine kada je čelništvo preuzeo Donald Tusk.  U Varšavi je danas bilo nazočno gotovo 100 tisuća prosvjednika, a jednako toliko bilo je policajaca.  
 
Veća sigurnost za radnike!
 
"Naši zahtjevi su realni. Želimo da se ide u mirovinu kao što se i išlo i prije a to je u 65 godini. Prema Tuskovoj reformi trebali bi ići u mirovinu sa 67 godina. Ovo je prosvjed za bolju socijalnu politiku. Želimo veću sigurnost za radnike i jamstvo za one koji rade", rekao je glasnogovornik Federacije radničkih sindikata "Solidarnost" Marek Levandovski. 
 
Prosvjedima se želi natjerati vladu da poveća minimalnu plaću te da se izdaju jamstva za radnike da će sačuvati svoja radna mjesta. Traži se i veća sigurnost za mlade ljude te veće naknade za vrijeme kada se traži posao. Žele i ugovore koji će im garantirati kvalitetnu zdravstvenu skrb.  
 
 
"Tusk ne želi pregovore. On ne samo da ne želi prihvatiti zahtjeve nego ne želi uopće pregovarati sa radnicima", kažu prosvjednici u Varšavi. Prema posljednjima anketama čak 59 posto Poljaka podržava prosvjede. Samo je 31 posto njih protiv. 
 
Politika koja vodi u siromaštvo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ne želimo prihvatiti politiku koju nas vodi u siromaštvo" rekao je danas jedan od poljskih sindikalnih lidera Jan Guz koji obećava da bi sindikalni prosvjedi mogli blokirati cijelu zemlju. 
 
Podsjetimo kako su tri sindiakata u Poljskoj i to Solidarnost, Forum sindikalnih saveza i Općeepoljski sporazum sindikalnih saveza uspjeli okupiti više od 200 tisuća radnika na ulicama Varšave za vrijeme prosvjeda koji traju još od srijede. Poljski premijer Donald Tusk za sada odbija svaku mogućnost pregovora sa sindikatima te tvrdi da je riječ o neprimjerenim metodama. 
 
Mrsićev plan
 
Podsjetimo kako je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio da će za punu mirovinu biti potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža. Vlada Zorana Milanović očekuje da se prihvate promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava. Novim Zakonom o radu pojednostavljuje se i procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. 
 

 
Predviđa se da bi novi Zakon o radu trebao biti na snazi početkom sljedeće godine. Lakša mogućnost otkaza upakirana je u tvrdnju da se poslodavcima omogućava "lakše restrukturiranje poduzeća". Mrsićev plan podrazumijeva i radno vrijeme do 60 sati tjedno. 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara