Zapad razmatra ublažavanje sankcija Iranu

Zapad razmatra ublažavanje sankcija Iranu

Foto: Guliver image/Getty images

ŠEST velikih sila koje pregovaraju s Iranom o njegovu nuklearnom programu razmotrit će ograničeno ublažavanje sankcija toj zemlji u zamjenu za jasan dokaz da Teheran poduzima korake na zaustavljanju napredovanja njegovog nuklearnog programa, poruka je iz Bijele kuće.

U zamjenu za "konkretne, provjerljive mjere" u otklanjanju međunarodnih zabrinutosti, šest sila "razmotrit će ograničeno, ciljano ublažavanje, koje se može i povući, a koje neće utjecati na arhitekturu osnovnih sankcija", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Režim širih sankcija će se održati dok se ne postigne "konačan, sveobuhvatan, provjerljiv" sporazum koji rješava međunarodne zabrinutosti. Ako Iran ne pokaže napredak u sporu oko njegova nuklearnog programa manje ublažavanje sankcije bi se moglo povući i uvesti strože sankcije, rekao je Carney.

Iran se u četvrtak, prvog dana dvodnevnih razgovora u Ženevi, sastao s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Pregovori su "teški", ali ima napretka

Iran i šest svjetskih sila se, po svemu sudeći, približavaju dogovoru u sporu oko nuklearnih aktivnosti Teherana no, kako upozoravaju dužnosnici, razgovori su ipak "teški".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik visoke predstavnice za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton, koja predsjeda razgovorima, u četvrtak navečer je rekao da Iran i svjetske sile "postižu napredak" prema rješavanju desetljeće dugog spora oko nuklearnih namjera Irana. Michael Mann je rekao da će se Ashton sastati s iranskim ministrom vanjskih poslova i glavnim pregovaračem Mohammadom Javadom Zarifom u petak ujutro "kako bi ostavila vremena za rad na nekim pitanjima".

Diplomati šest zemalja također će se sastati ranije u petak kako bi pripremili razgovore Catherine Ashton sa Zarifom. Zarif je također ranije u četvrtak rekao da se na razgovorima u Ženevi postiže napredak. "Razgovori su dobro protekli... nadam se da možemo krenuti naprijed. Ostvarujemo napredak ali je teško", rekao je agenciji Reuters.

U razgovoru za CNN Zarif je sugerirao da je moguća djelomična obustava spornog iranskog programa obogaćivanja uranija. "Neće biti obustave našeg programa obogaćivanja u potpunosti, no spremni smo odgovoriti na neposrednu zabrinutost", rekao je Zarif.

"Nadam se da ćemo sutra ujutro moći započeti ozbiljan rad kako bi pripremili neku zajedničku izjavu koja bi govorila o ta tri važna elementa, što je zajednički cilj svih nas sedmero", rekao je. "Vjerujem da je moguće postići razumijevanje ili dogovor prije no što sutra navečer zaključimo ove pregovore".

Bijela kuća je rekla kako su američki diplomati također održali "sadržajne i važne" bilateralne razgovore s Iranom u Žebevi, što je sve bilo skoro nezamislivo prije nego je Rouhani preuzeo dužnost predsjednika zamijenivši ratobornog konzervativca Mahmouda Ahmadinejada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara