Zašto je Milanović "podigao ljestvicu"? Da se lakše provuče ispod nje.

Zašto je Milanović "podigao ljestvicu"? Da se lakše provuče ispod nje.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"ČIM JE nešto besplatno, vjerujte mi, meni je jako sumnjivo".

Radimir Čačić nije to mogao bolje reći.

On je mislio na besplatnu studiju koju je Goran Mazija izradio za Ministarstvo zaštite okoliša, čija je sada već bivša ministrica kod šefa uprave HŽ-a intervenirala za njegovu suprugu, ali njegova izjava vrlo lako mogla bi se primijeniti i na rad Zinke Bardić.

Ona besplatno radi kao posebna savjetnica premijera Zorana Milanovića, dok prima plaću u PR agenciji čiji klijenti posluju s hrvatskom Vladom ili se javljaju na natječaje.

Ikea i Grippen

Index je objavio kako je Milanović prvo primio švedskog giganta Ikeu, a nedavno su predstavnici Grippena ušli u pregovore s hrvatskom Vladom, odnosno Ministarstvom obrane na čelu sa SDP-ovim Antom Kotromanovićem, oko nabavke borbenih zrakoplova. Obje tvrtke su klijenti tvrtke Madison Consulting u kojoj je zaposlena Milanovićeva posebna savjetnica.

Čak i ako uzmemo u obzir činjenicu da u samoj realizaciji tih poslova nema ničeg sumnjivog, sukob interesa vrišti do neba. I upravo obrazloženje da Zinka Bardić radi volonterski za Vladu cijelu priču čini "jako sumnjivom", kako bi to rekao Čačić. (I pritom bi i sam trebao razmisliti o svojoj PR agentici koja besplatno radi za njega.)

Lojalnost, naime, ipak leži kod onog tko ti daje plaću.

Kome je onda lojalna Zinka Bardić: premijeru za kojeg radi besplatno ili direktoru tvrtke koji je plaća?

Ili uzmimo to ovako, ima li Zinka Bardić posebni interes da Madisonove tvrtke dobiju poslove u Hrvatskoj?

Zinka i Maček

Smjenjujući Mirelu Holy zbog famoznog maila Zoran Milanović se pohvalio "podizanjem ljestvice" i "postavljanjem određenih standarda ponašanja kojih će se držati".

Ulazi li sukob interesa u tu kategoriju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši glasnogovornik Ive Sanadera Ratko Maček nakon odlaska iz Vlade preko svoje i drugih tvrtki obavljao je unosne poslove s državnim tvrtkama i ministarstvima. Formalno više nije radio za Vladu, niti je bio na njezinu platnom spisku, ali je na njezin račun dobro zarađivao.

Zinka Bardić radi za Vladu, ali nije na njezinu platnom spisku. Ona je na platnom spisku agencije čiji klijenti rade s Vladom, a njezin poslodavac postavio je direktoricu zdesna premijeru, najmoćnije osobe u Hrvatskoj, one koja barata informacijama o poslovima i natječajima, koja daje preporuke i smjernice.

Povucimo ovdje još jednu paralelu.

Guverneri i tajkuni

Uskoro bivši guverner Željko Rohatinski bio je toliko blizak Ivici Todoriću da mu je ovaj kupio kuću. A budući guverner Boris Vujčić nedavno je boravio u ljetnikovcu Emila Tedeschija.

I to u društvu premijera Zorana Milanovića.

Zar je premijerova ljestvica dignuta tako visoko da bi se oni najveći mogli ispod nje provući?

Više nije jasno tko tu koga sluša i tko kome vjeruje. Čačić ne vjeruje studiji koju je besplatno napravio čovjek za čiju suprugu je intervenirala sama ministrica. Zinka Bardić ne mora slušati premijera, niti služiti hrvatskim građanima, već samo onome tko joj daje plaću. Čačić prigovara besplatnim studijama, ali ne i besplatnim PR uslugama.

Kazahstan i Njemačka

Zamislimo da se to dogodi u Njemačkoj. Ili u bilo kojoj modernoj zapadnoj državi u čije se demokratske vrijednosti Milanović tako gorljivo zaklinje. Da premijer boravi u tajkunovoj vili i da za savjetnicu uzima osobu zaposlenu u nekoj PR agenciji.

Sve to prije liči na Kazahstan, nego na Švedsku.

A najviše liči na Sanaderovu Hrvatsku.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara