Zavod za socijalnu skrb ne zna ništa o nasilnicima iz Kneginca, a policija tvrdi da su oni i Centar odradili svoje!

Zavod za socijalnu skrb ne zna ništa o nasilnicima iz Kneginca, a policija tvrdi da su oni i Centar odradili svoje!

Foto: Varaždinski tjednik

NAKON što je Varaždinski tjednik objavio priču o skupini maloljetnih delinkvenata koja maltretira djecu i ostale mještane u Knegincu kraj Varaždina, oglasili su se i iz PU varaždinske. Iako je Siniša Česi, ravnatelj županijskog Zavoda za socijalnu skrb, kazao kako o navedenom maltretiranju nema saznanja te kako ih o tome mora obavijestiti policija, iz policije tvrde kako su i oni i Centar za socijalnu skrb Varaždin već poduzeli potrebne mjere. Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom medijskih napisa vezanih uz skupinu maloljetnika iz Općine Gornji Kneginec koja zlostavlja djecu i građane, obavještavamo o sljedećem:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom mlađih maloljetnika starosti 14 i 15 godina zbog sumnje da su zajedno sa dvoje djece starosti 13 godina 7. studenog oko 14.30 sati ispred Osnovne škole Gornji Kneginec sačekali 14-godišnjeg maloljetnika te ga izudarali rukama i nogama po glavi i tijelu. Navedeni je događaj mobitelom snimao 21-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isto tako, 9. studenog oko 12.30 sati ponovno su sačekali istog maloljetnika te ga također fizički napali, izudaravši ga rukama i nogama po glavi i tijelu, što je snimljeno mobitelom nepoznatog vlasnika. Napadnuti je maloljetnik idućeg dana, 10. studenog, u pratnji oca zatražio liječničku pomoć, gdje je utvrđeno da ima ozljede u vidu opsežnih ogrebotina i lakše kontuzije na cijelom gornjem dijelu prsnog koša i leđa, a također i na nadlaktici i nadlanici desne ruke.

U svezi navedenog događaja, 28. studenog zamjeniku Općinskog državnog odvjetništva za mladež u Varaždinu dostavljeno je posebno izvješće, kao dopuna kaznene prijave oštećene osobe, prema mlađim maloljetnicima starosti 14 i 15 godina, za kazneno djelo Nasilničko ponašanje iz članka 331. Kaznenog zakona, i video snimke oba navedena događaja. Istog dana, pismenim je putem obaviješten Centar za socijalnu skrb Varaždin o podnošenju prijavnog materijala prema maloljetnim osobama, kako bi oni nastavili sa poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti.

Dana 3. prosinca, od Centra za socijalnu skrb Varaždin zaprimili smo obavijest o njihovom postupanju temeljem naše obavijesti o počinjenju kaznenog djela. Iz njihovog izvješća proizlazi da je stručni tim Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu smatrao najprihvatljivijim za prijavljenog 15-godišnjaka da se podvrgne tretmanu smještajem u odgovarajuću ustanovu.

Prema podacima kojima raspolaže Policijska uprava varaždinska, utvrđeno je da su počinitelji navedenog kaznenog djela i u ranijem razdoblju od dvije godine u istom sastavu ili zajedno sa već spomenutim 21-godišnjakom, odnosno sa drugom djecom i maloljetnim osobama, bili počinitelji više kaznenih djela krađa i teških krađa, kao primjerice, provala u kioske, vikend kuće, jednu osnovnu školu, u kojima su otuđivali moped, više različitih odjevnih predmeta, cigarete, sokove, duhan, ručne satove i slično, kao i kazneno djelo oštećenje tuđe stvari.

Prilikom završetka svakog policijskog postupanja i podnošenja prijavnog materijala nadležnom državnom odvjetništvu za mladež, obavještavan je i Centar za socijalnu skrb u Varaždinu, radi, kako je već navedeno, poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara