Zbog epidemije ebole više od 16.000 djece postalo siročad

Zbog epidemije ebole više od 16.000 djece postalo siročad

Foto: Hina

VIŠE od 16.000 djece je zbog epidemije ebole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, najgore ikada zabilježene u te tri zemlje zapadne Afrike, izgubilo jednog ili oba roditelja ili skrbnika, priopćio je u subotu UNICEF.

Oko 3.600 djece je izgubilo oba roditelja, no iako je UNICEF prije upozorio da su djeca čiji su roditelji umrli od tog smrtonosnog virusa često stigmatizirana u zajednici te ih šire obitelji odbacuju, UN-ova organizacija je priopćila da manje od tri posto novonastale siročadi treba smještaj izvan obitelji ili zajednice.

"Od kada su prevladale početni strah i zablude o eboli, obitelji su pokazale nevjerojatnu brigu za djecu čiji su roditelji umrlo", kazao je regionalni direktor za zapadnu i središnju Afriku Manuel Fontaine.

"To pokazuje snagu obiteljskih veza i nevjerojatnu žilavost zajednica u teškim vremenima", dodao je. Oko 250 djece koja su došla u kontakt s ebolom stavljena su pod nadzor 21 dan, koliko traje inkubacija. Njih više od 90 posto potom su prihvatile šire obitelji.

U zapadnoj Africi je od ebole u posljednjoj epidemiji preminulo 9.000 ljudi, a zabilježeno je više od 22.000 slučajeva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila da je u posljednje vrijeme broj novih slučajeva drastično pao, što bi moglo značiti da je najgore prošlo te da epidemija jenjava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara