Zbog napada u Parizu skočio rejting nizozemskih ekstremnih desničara

Zbog napada u Parizu skočio rejting nizozemskih ekstremnih desničara

Foto: Guliver Image / Getty Images

NAKON krvoprolića u Parizu potpora protuislamskoj Slobodarskoj stranci nizozemskog populista Geerta Wildersa skočila je na najvišu razinu u posljednjih godinu dana.

Wilders, poznat po svojim huškačkim govorima, rekao je nakon krvoprolića u Parizu da je Zapad u ratu s islamom, što je u nedjelju izazvalo kritiku nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Da su izbori sad, njegova bi stranka bila pojedinačno najsnažnija u Nizozemskoj i dobila bi 31 mjesto u parlamentu sa 150 zastupnika, a to je više nego dvostruko više od broja zastupnika koje je dobila na zadnjim izborima, pokazala je u nedjelju objavljena anketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajućim liberalima i laburistima šteti neprestano slab gospodarski rast pa bi dobili ukupno tek 28 zastupničkih mjesta, a na izborima 2012. osvojili su ih 79.

Ankete su Slobodarskoj stranci prije pariških događaja od 7. do 9. siječnja najavljivale osvajanje do 30 zastupničkih mjesta.

U Parizu su trojica naoružanih islamista u tri dana ubila 17 ljudi, a njih su ubili francuski specijalci.

Wilders je u intervjuu ovaj tjedan pozvao na uvođenje mjera protiv islama. "Ne poduzmemo li ništa, to će se i ovdje dogoditi", prenio je njegove riječi list Het Parool.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara