Zapaljena redakcija njemačkog lista koji je objavio karikature Charlie Hebdoa

Zapaljena redakcija njemačkog lista koji je objavio karikature Charlie Hebdoa

Foto: Hina

NJEMAČKI dnevni list iz Hamburga koji je objavio karikature iz francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo, u nedjelju je napadnut zapaljivom napravom, priopćila je policija dodajući da pritom nitko nije ozlijeđen.

"Prozor Hamburger Morgenposta je razbijen kamenjem, a zatim je ubačena zapaljiva naprava" oko 2.20 sati, nakon čega je buknuo požar, rekao je glasnogovornik policije za AFP. "Dvije prostorije su oštećene, ali je vatra brzo ugašena", dodao je.

Dvije osobe su uhićene i pokrenuta je istraga, naveo je isti izvor koji nije htio iznositi druge potankosti.

Njemački regionalni dnevnik objavio je na naslovnici tri karikature Charlie Hebdoa, nakon napada dvojice džihadista na taj list u srijedu, u kojemu je poginulo 12 osoba, među kojima i pet glavnih karikaturista. "Toliko slobode mora biti moguće", glasio je naslov Hamburger Morgenposta.

Glasnogovornik policije je rekao da je "prerano" da bi se sa sigurnošću moglo reći je li napad na list povezan s objavljivanjem karikatura, ali je potvrdio da je to "glavno pitanje" koje će istraga pokušati utvrditi.

Katolički i židovski portal objavili karikature Charliea na račun svojih vjera

Portal katoličkog lista i jedna židovska internetska stranica objavili su niz crteža Charlie Hebdoa koje na satiričan način prikazuju najprije Isusa i papu, a potom holokaust i židove, u znak potpore satiričnom tjedniku na koji je u srijedu izveden napad.

"Odlučili smo na svojim internetskim stranicama objaviti nekoliko karikatura iz Charlie Hebdoa koje se odnose na katolicizam. Pokazatelj je snage, a ne moći, znati se smijati karakteristikama institucija kojima pripadamo. Humor u vjeri protuotrov je za fanatizam", pojašnjava jezuitski časopis Etudes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od karikatura s potpisom Charba, glavnog urednika tjednika ubijenog u napadu, koju je objavio za vrijeme putovanja pape Franje u Rio De Janeiru u srpnju 2013., pokazuje Svetoga Oca u sportskoj svjetlucavoj majici, odjevenog za maškare, kako objašnjava da je sve "spremno za potragu za klijentima".

Vrlo popularna židovska internetska stranica koja se bavi kulturom, Jewpop, među ostalima je objavila i jednu od najpoznatijih karikatura koja ismijava židove kroz lik Adolfa Hitlera. Ista je stranica još 2011. nakon požara podmetnutog u sjedištu Charlie Hebdoa, objavila seriju karikatura Cabua, Wolinskog i Charba.

"Danas smo u mislima sa svim žrtvama napada i članovima njihovih obitelji", napisao je u četvrtak, dan prije napada na trgovinu košer hrane u Parizu, glavni urednik Alain Granat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara