Zbog neisplate plaće državnu tvrtku napustilo 20 radnika, ali Finu muči dopis ministra Lorencina!?

Zbog neisplate plaće državnu tvrtku napustilo 20 radnika, ali Finu muči dopis ministra Lorencina!?

Foto: FAH

"DO SADA je zbog neisplate plaća, otišlo već 20 radnika", stoji u službenom dokumentu Fine u Rješenju Nagodbenog vijeća u Predstečajnoj nagodbi za državnu tvrtku Club Adriatic. No, za Financijsku agenciju (FINA), cijeli problem predstečajne nagodbe za Club Adriatic sveo se na članak Indexa, odnosno naslov u kojem stoji "Ministar Lorencin intervenirao u Fini: Odmah deblokirajte račun državne firme Club Adriatic!",  Fina u svom demantiju tvrdi kako ministar turizma Lorencin nije intervenirao u Fini.

Ne znaju da znaju

"Netočna je informacija da je ministar turizma Darko Lorencin intervenirao u Financijskoj agenciji kako bi se državnoj tvrtki Club Adriatic d.o.o. putnička agencija, turizam, trgovina i usluge, skinula blokada s računa. Jednako tako netočna je informacija da je ministar turizma dostavio Fini bilo kakav dopis kojim obavještava Finu o određenim saznanjima vezano za blokadu računa i poslovanje predmetnog trgovačkog društva", stoji u zahtjevu Fine za demantij članka.Uvidom u spis Fine zaista stoji tvrdnja da Ministar financija nije Fini dostavio dopis, no ne stoji tvrdnja da Fina nije obaviještena. Naime, Club Adriatic koji je u 100-postotnom vlasništvu RH, u dopisu Fini u kojem se od Nagodbenog vijeća traži da se zastane s "provedbom ovrhe", kao prilog je dostavio upravo pismo ministra turizma od 11. lipnja ove godine, kao i dopis Ministra financija i Porezne uprave. FINA je ta tri dopisa zaprimila 26. lipnja.

Lorecin u tom pismu naglašava "nesagledive posljedice zatvaranja objekta u sred turističke sezone" i to tvrtke koja je " u 100 postotnom vlasništvu RH".  Demantij Fine prenosimo u cijelosti.

Lorencin nije intervenirao u Fini

Poštovani,

molimo Vas da, sukladno Zakonu o medijima, na istom mjestu, s istom opremom i u cijelosti, objavite demantij članka „Ministar Lorencin intervenirao u Fini: Odmah deblokirajte račun državne firme Club Adriatic!“, objavljenog na internetskoj stranici www.index.hr, 2. srpnja 2014. godine.

Netočna je informacija da je ministar turizma Darko Lorencin intervenirao u Financijskoj agenciji kako bi se državnoj tvrtki Club Adriatic d.o.o. putnička agencija, turizam, trgovina i usluge, skinula blokada s računa. Jednako tako netočna je informacija da je ministar turizma dostavio Fini bilo kakav dopis kojim obavještava Finu o određenim saznanjima vezano za blokadu računa i poslovanje predmetnog trgovačkog društva.

Radi točnog informiranja javnosti vezano za postupak predstečajne nagodbe nad društvom Club Adriatic d.o.o. ističemo sljedeće:

Dana 26.06.2014. godine, dužnik, Club Adriatic d.o.o., Zagreb, Ivana Lučića 6, podnio je Fini prijedlog za otvaranje redovnog postupka predstečajne nagodbe. Istoga dana dužnik je Fini podnio i prijedlog za donošenje privremene mjere radi zastajanja s provedbom ovrhe i osiguranja pozivom na čl. 48. stavak 3. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne novine br. 108/12, 144/12, 81/13, 112/13).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedlogu za određivanje privremene mjere dužnik objašnjava da je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, osnovano radi upravljanja bivšom imovinom MORH-a, s ciljem pripreme iste za prodaju. Napominje kako je upravo u tijeku prodaja nekretnina dužnika: završen je I. krug javnog poziva za iskaz interesa za prodaju turističkog naselja Baško Polje (pristiglo je 8 ponuda), pa je u pripremi II. krug, a u pripremi je I. krug javnog poziva za iskaz interesa za prodaju Hotela Hrvatska u Baškoj Vodi kao i za objekte koji nisu u funkciji. Društvo posluje u 7 objekata na četiri lokacije: u Selcu, Baškoj Vodi, u Baškom Polju te Perni na Orebiću. Na dan 26. lipnja 2014. godine, imali su ukupno 1.186 gostiju. Zapošljava 108 stalnozaposlenih te 119 sezonskih radnika. S obzirom na sklopljene ugovore o garancijskom zakupu za sve hotele, dužnik očekuje maksimalnu popunjenost kapaciteta te prihode znatno veće nego prethodne godine, u ukupnoj vrijednosti od 2.200.000 EUR. Međutim, kako društvo zbog specifičnosti poslovanja izvan sezone ne ostvaruje prihode dostatne za podmirenje svih obveza, to je žiro račun društva blokiran od strane Porezne uprave a potom i od Slatinske banke za dospjele nepodmirene obveze po kreditima. Zbog provođenja ovrhe našao se u situaciji da ne može podmirivati svoje tekuće obveze.

Prijeti mu obustava električne energije, dok su pojedini dobavljači hrane i pića već obustavili isporuku svojih roba pa u pojedinim objektima već nedostaje pojedinih artikala u ponudi što pak rezultira pritužbama na uslugu. Osim toga objašnjava da je do sada, zbog neisplate plaće, otišlo već 20 radnika.

Slijedom svega iznesenog, dužnik u prijedlogu za određivanje privremene mjere zaključuje da mu prijeti nemogućnost pružanja usluge, prijeti mu prekid poslovanja pa će biti prisiljen zatečene goste, u jeku turističke sezone, zamoliti da napuste objekte. Uslijediti će otkazivanje Ugovora sa stranim turističkim agencijama, ali i dodatno plaćanje penala zbog otkaza. Sve navedeno izazvati će i nesagledivu štetu po turistički ugled Republike Hrvatske.

Kako je prijedlog dužnika za donošenje privremene mjere ocijenjen osnovanim, nagodbeno vijeće je u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, dana 30.06.2014. godine, donijelo rješenje o privremenoj mjeri kojim se nalaže Financijskoj agenciji da zastane s postupcima ovrhe i osiguranja koji su pokrenuti nad dužnikom Club Adriatic d.o.o. te se dužniku dopušta raspolaganje s novčanim sredstvima po računu prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe. Predmetna privremena mjera stupa na snagu danom donošenja rješenja, a određuje se do donošenja odluke o prijedlogu za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Nadalje, istim rješenjem određeno je da će se rješenje o privremenoj mjeri dostaviti Financijskoj agenciji radi zastajanja s provođenjem postupaka ovrhe i osiguranja, deblokade računa dužnika i omogućavanja dužniku da raspolaže s novčanim sredstvima po računu prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe te je imenovan i povjerenik predstečajne nagodbe.

Ističemo kako je relevantna dokumentacija u predmetnom postupku predstečajne nagodbe nad društvom Club Adriatic d.o.o. objavljena i dostupna na internetskoj stranici Fine.


S poštovanjem
Ured Uprave
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara