Zbog pravomoćnih presuda bez posla ostalo 71 državnih službenika

Zbog pravomoćnih presuda bez posla ostalo 71 državnih službenika

Foto: FAH

U DRŽAVNOJ službi podijeljeno je 71 otkaza. Bez posla su ostali službenici u državnoj upravi za koje je otkriveno da su pravomoćno osuđeni za kaznena djela, javlja RTL.

Ministarstvo uprave je, naime, među 52 tisuće državnih službenika provelo kontroli kako bi se utvrdilo ima li među njima pravomoćno osuđivanih osoba. Svi za koje je ustanovljeno da imaju policijske dosjee ostali su bez posla. Ministar uprave Arsen Bauk najavljuje da će istoj kontroli sad biti podvrgnuti i lokalni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa", rekao je Bauk.

No, ministar uprave nije mogao odgovoriti na pitanje kako se uopće dogodilo da pravomoćno osuđene osobe godinama rade za državu.

"Tko je tu koga prevario? Mislim prvo po novom zakonu o kaznenom postupku sudovi su obvezni dostaviti presude ,a mi ćemo utvrditi u koliko se slučaja to ispoštovala", kaže Bauk.

Otpušteni službenici najviše su presuda imali zbog neplaćanja alimentacije, nanošenja tjelesnih ozljeda, krivotvorenja, prijevari i prijetnji. Jedan je službenik, koji je ostao bez posla u Ministarstvu graditeljstva, uspio skupiti čak sedam pravomoćnih presuda. No, posebno se ističe slučaj jednog službenika koji je osuđen zbog protupravnog lišavanja slobode – i to nakon što je stranke zatvorio u uredu u kojem je radio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara