Zbog propasti Imunološkog zavoda prijeti nam nedostatak cjepiva!

Foto: Arhiva

ZBOG stečaja Imunološkog zavoda Hrvatskoj prijeti nedostatak cjepiva. Hrvatski zavod za javno zdravstvo interventno će uvesti 30 tisuća doza cjepiva protiv tetanusa, objavio je HRT.

Trenutno ima dovoljno doza cjepiva za prvi kvartal ove godine, ali problem je u nedostatku imunoglobulina koji se mora davati osobama koje se ozlijede i koje bi mogle biti zaražene tetanusom.


"Nakon što je Imunološki zavod izgubio dozvolu za proizvodnju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo prisiljen je interventnim uvozom nabaviti 30 tisuća doza", ističe ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin.

"Trenutno imamo nešto imunoglobulina u Zavodima, također ima ih u bolnicama i hitnim prijemima. Ono na čemu intenzivno radimo je pokretanje interventnog uvoza, a u međuvremenu također u veledrogerijama je dostupno oko 2000 doza tako da očekujemo da ne bi trebalo biti nikakvih problema da se premosti ovaj jedan zastoj u opskrbi", kaže Poljanin.

Voditeljica odjela transfuzijske medicine u Imunološkom zavodu Anka Dorić tvrdi da bi taj zavod mogao proizvesti imunoglobulin koji inače nedostaje na svjetskom tržištu: "Koliko znam mi još uvijek imamo određene količine populproizvoda, dakle ne potpuno napravljenih hiperimunih antitetanusnih gama globulina ali i ishodne plazme iz kojih možemo proizvesti dostatne količine dok ovaj interventni uvoz ne zaživi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara