Zbogom dolarima: Njemačka izdaje obveznice u kineskoj valuti, koje će biti izlistane na Frankfurtskoj burzi

Ilustracija: freeimages.com

NJEMAČKA državna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau KfW (Kreditna ustanova za obnovu) ponudila je ovih dana obveznice pod imenom Goethe, nazvane po velikom njemačkom pjesniku, u vrijednosti od milijardu juana (oko 120 milijuna eura), a ponuđene su mirovinskim fondovima, osiguranjima i drugim velikim ulagačima, piše Deutsche Welle.

 "Mi smo emitent koji je već godinama aktivan u cijelom svijetu. I 2012. i 2013. smo već emitirali obveznice u juanima", kaže Nathalie Drücker iz KfW-ovog odjela za medije. Osobitost ove emisije je u tomu da je ona po prvi put izlistana na Frankfurtskoj burzi.
 
Frankfurt bi trebao postati središte za trgovanje u kineskoj valuti. Odgovarajući sporazum su krajem ožujka potpisale središnje banke dviju zemalja. "Najvažnija točka ovog sporazuma je da će Frankfurt postati isključivi offshore-clearing-centar za juan i euro", kaže Hubertus Väth, direktor financijske inicijative Frankfurt Main Finance. Sva dosadašnja mjesta za trgovanje u juanu nalaze se u Aziji. Takva mjesta su potrebna s obzirom da se kineskom valutom ne može slobodno trgovati.
 
Frankfurt odabran zbog dobrih gospodarskih odnosa Njemačke i Kine
 
Da je Frankfurt uspio pobijediti jaku konkurenciju iz Pariza i Luxembourga i dobio prava trgovanja juanom za to su, po Väthovom mišljenju, zaslužni dobri gospodarski odnosi Njemačke i Kine. "Trgovina između Kine i Njemačke je veća nego trgovina Kine s Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom - dakle trima drugim velikim europskim zemljama skupa", kaže Väth u razgovoru za Deutsche Welle.
 
Ipak, London ostaje u igri kao suparnik Frankfurtu. Drugo najveće financijsko odredište nakon New Yorka Kina je gotovo istovremeno učinila clearing-centrom, ali samo za poslove s juanom i funtom. I tamo, istina, mogu biti emitirane obveznice u juanu, ali poslovi s eurom obavljat će se isključivo u Frankfurtu.
 
U metropoli na Majni, u kojoj je sjedište i njemačke središnje banke Bundesbanke i Europske središnje banke, financijske ustanove su već počele kreirati nove proizvode vezane za transakcije juana i eura. Nastat će velika ponuda swapova, hedge-fondova, opcija itd., smatra Hubertus Väth.
 
Njemačke i kineske tvrtke profitirat će zbog izbjegavanja dolara
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Profitirat neće samo Frankfurtska burza nego i njemačka poduzeća. "Ona poslove s Kinom mogu obavljati u vlastitoj vremenskoj zoni. To je velika prednost osobito za srednje velika poduzeća", kaže Hannah Levinger, stručnjakinja Deutsche Banka za tržišta u usponu.
 
Osim toga njemačka i kineska poduzeća si mogu uštedjeti zaobilazni put preko dolara. Već danas se gotovo petina međusobne trgovine obavlja u juanu. "Polazimo od toga da će s clearing-hubom u Frankfurtu udio trgovine u juanu biti udvostručen", prognozira Hubertus Väth. Uštedu za njemačka srednja poduzeća on procjenjuje na oko 2,5 posto trgovinskog obujma. Najviše se, naravno, tomu vesele kineske tvrtke, jer ako fakturiraju u juanu, potpuno otpada rizik tečajnih razlika među valutama.
 
Juan na putu prema svjetskoj valuti
 
Takva mjesta za trgovinu u juanu ubrzala su internacionalizaciju kineske valute, kaže Hannah Levinger. "Oko 16,5 posto kineske trgovine obavljano je krajem 2013. u junau. 2010. je to bilo samo tri posto. Juan je trenutno na devetom mjestu valuta u kojima se najviše trguje. Prije godinu dana je bio na 17. mjestu."
 
Već početkom svibnja će Kineska narodna banka odlučiti koja kineska velika banka u Frankfurtu će obavljati transakcije u juanu. Tada će ne samo KfW nego i sve banke i poduzeća moći trgovati Goethe-obveznicama.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara