Zelena akcija: Potencijalni ulagači u "Plomin C" kažnjavani zbog korupcije

Foto: Zelena akcija

OBJE tvrtke preferiranog konzorcija za ulaganje u termoelektranu "Plomin C" dosada su osumnjičene i osuđivane zbog korupcije. Prema istraživanju kojeg je napravila mreža CEE Bankwatch, osim japanske tvrtke Marubeni, o čijim koruptivnim skandalima su već izvještavali hrvatski mediji, njihov francuski partner Alstom još je poznatiji po koruptivnom djelovanju, priopćila je Zelena akcija

Alstom i njegovi zaposlenici su proglašeni krivima za kaznena djela korupcije u najmanje sedam slučajeva u sedam godina na različitim kontinentima, te su pod istragom zbog još nekoliko slučajeva, uključujući i TE "Šoštanj 6" u Sloveniji, navode iz Zelene akcije.

Nedavno je Britanski ured za prevaru optužio britansku podružnicu Alstoma za plaćanje oko 8,5 milijuna dolara mita u periodu između 2000. i 2006. radi dobivanja poslova u Indiji, Poljskoj i Tunisu. Alstom je bio pod prismotrom norveškog Ministarstva financija od 2011, nakon što je njihovo Vijeće za etiku 2010. preporučilo isključenje Alstoma iz državnog mirovinskog fonda.

"Nakon godina nadzora slučaja Šoštanj u Sloveniji, gdje su tužitelji istraživali Alstom zbog sumnje u korupciju, nevjerojatno je vidjeti kako je ova tvrtka odabrana kao poželjni ponuditelj u susjednoj Hrvatskoj", rekla je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch. "Možemo se samo nadati da Plomin C neće postati sličan debakl kao Šoštanj 6, koji se pokazao pogubnim i precijenjenim projektom u kojem je napravljeno mnogo grešaka koje slovenska Vlada više ne može riješiti.“

Marubeni je bio uključen u dva velika slučaja korupcije u roku od tri godine, za koje je trebao platiti kaznu od 88 milijuna dolara te 54,6 milijuna dolara. Kao rezultat toga, Japanska agencija za međunarodnu suradnju odlučila je u ožujku ove godine uskratiti kreditiranje tvrtke Marubeni na period od 9 mjeseci.

U Zelenoj akciji smatraju da je odabir ovih tvrtki za preferentne ponuditelje za "Plomin C" neshvatljiv potez HEP-a i Vlade. Reputacija koja prati Marubeni i Alstom ukazuje na potrebu da hrvatska javnost i institucije pobliže prate proces pregovora između HEP-a i ove dvije tvrtke. Postoji opravdana bojazan da bi sklapanje ugovora s njima imalo izrazito štetne financijske posljedice za hrvatske građane, upozoravaju iz Zelene akcije.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara