"Zinka Bardić i Madison ne rade za Vladu po ugovoru koji je transparentan. A greške na kraju plaćaju građani"

"Zinka Bardić i Madison ne rade za Vladu po ugovoru koji je transparentan. A greške na kraju plaćaju građani"

Foto: Index, Davor Pongračić / Cropix

JE LI ZINKA Bardić, posebna savjetnica premijera Milanovića i direktorica strateških komunikacija u privatnoj PR tvrtki Madison Consulting, uistinu u ozbiljnom sukobu interesa, kako je Index pisao, pitali smo Dijanu Kobas Dešković, predsjednicu Hrvatske udruge komunikacijskih agencija.

> Milanovićeva posebna savjetnica Zinka Bardić u sukobu je interesa!

> Vlasnik Madisona nije odgovorio na pitanje je li Zinka Bardić u sukobu interesa, ali se pohvalio: "Švedska je na vrhu ljestvice po etičnosti"

> Zašto je Milanović "podigao ljestvicu"? Da se lakše provuče ispod nje.

> Sud časti HUOJ traži službeno očitovanje od Bardić i Madisona!

> I to svi znaju: Još jedna poznata PR-ovka radi besplatno za člana Vlade, a klijent joj je Ivica Todorić

"Mislim da se tu odgovor nameće sam od sebe. Zinka Bardić i Madison ne rade za Vladu po ugovornom odnosu koji je transparentan. Odnosno, Zinka Bardić radi pro bono. Mi kao struka imamo veliki problem s tim", kazala je Kobas Dešković.

Samim tim nameće se pitanje ima li Madison jači utjecaj kada obavlja poslove za premijera i ima li prednost nad drugim agencijama, ali i mogućnost davanja prednosti svojim klijentima u poslovanju s državom. "Logično je da onaj tko radi PR za Vladu ima bolji pristup informacijama i veći utjecaj i to je sasvim legitimno. Sporno je to što se ta usluga pruža besplatno. Zašto je to tako regulirano više je pitanje za premijera Milanovića nego za Zinku Bardić i Madison", kaže Dešković Kobas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako ćemo gledati s pravno-legalne strane, Zinka Bardić bi trebala u takvim okolnostima preuzeti dužnosnički status u uredu premijera, te napustiti svoju funkciju u Madisonu. Nju bi prema zakonu nakon četiri godine, kada joj istekne mandat, posao u Madisonu opet čekao. Tek tad bi to bilo transparentno.

Čačić ne vjeruje svojoj glasnogovornici?

Pritom valja napomenuti kako i drugi čovjek Vlade, Radimir Čačić, usluge svoje glasnogovornice i PR savjetnice Ankice Mamić koristi besplatno. Barem formalno. A samo prije par dana Čačić je, govoreći o studijama koje u pitanje dovode isplativost gradnje HE Ombla, kazao kako "su one besplatne i samim time sumnjive". Logično se nameće pitanje zašto onda Ankica Mamić za njega radi pro bono?"Prve dvije osobe u Vladi imaju savjetnike koji im odnose s javnošću rade pro bono, što automatski povlači za sobom da ni ostala ministarstva ne smiju koristiti usluge vanjskih suradnika. Ujedno se često za interne funkcije uzimaju osobe koje nemaju iskustva u odnosima s javnošću, što rezultira loše obavljenim poslom koji baca negativno svjetlo na cijelu struku, dok ujedno cijeli taj niz nestručnih pokušaja i pogrešaka plaćaju porezni obveznici“ smatra Kobas Dešković.

Madison i dalje može dobivati poslove PR usluga za javna poduzeća

Takve bi se funkcije trebale dodjeljivati na javnom natječaju, jer bi tad svi bili u jednakoj poziciji te bi se osiguralo da poslove glasnogovorništva, odnosa s javnošću i strateškog savjetovanja obavljaju stručnjaci, napominje Kobas Dešković.

Iako su iz Madisona, svjesni da se rad njihove zaposlenice Zinke Bardić za premijera može klasificirati kao sukob interesa, ranije kazali kako se oni kao PR agencija neće javljati na natječaje koje će Vlada i ministarstva objavljivati za usluge odnosa s javnošću, to ne isključuje mogućnost da iste poslove obavljaju za javna poduzeća ili da dobiju takve poslove nižeg intenziteta za tijela lokalne samouprave, koji su vrijedni manje od 70.000 kuna i samim time ne podliježu javnoj nabavi.
Primjerice, Madison je prošle godine radio za Inu. Agencija je bila zadužena za komunikaciju vezanu uz rafinerije u Sisku i Rijeci. Ugovor s Inom, čijih 44,8 posto dionica ima država, istekao je krajem godine.

Jednostavno nije dovoljan odgovor, odnosno tvrdnja kako IM&C ili Madison neće poslovati s državnim institucijama ili tvrtkama. S obzirom da obje agencije za svoje klijente rade besplatno, sporan je i mogući odnos s tvrtkama koje imaju jasan interes za poslovni odnos s državom. Tako bi se primjerice velikom stranom investitoru koji želi ulagati u Hrvatsku i treba javnu potporu Milanovića ili Čačića, a koji surađuje s navedenim agencijama, moglo postaviti pitanje plaćaju li oni svoje PR savjetnike samo za sebe ili i za navedene političare?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara