Zlatar Violić smatra da se intendant bira iz redova zaposlenih u HNK, Lederer tvrdi da su joj povrijeđena prava

Foto: Arhiva

PITANJE financiranja HNK nije osobna odluka gradonačelnika niti Gradske skupštine, to je obveza koja proizlazi iz Zakona o kazalištima, poručila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić osvrćući se na trakavicu oko izbora v.d. intendanta zagrebačkog HNK. Podsjetila je da Grad ima 49 posto udjela kao suvlasnik iz čega proizlazi da ima iste takve obveze i u financiranju.

"Čak i ako nije potpisan nikakav poseban ugovor, Grad je obvezan financirati najmanje u onom iznosu u kojem je financirao protekle godine, prema tome bez obzira na retoriku ja neću, ne želim, ta zakonska obveza postoji i ne može je promijeniti nitko osim Hrvatskog sabora", rekla je Zlatar Violić aludirajući na stav zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji glasi 'ako Vlada kadrovira onda i nek financira'.

Zlatar Violić je rekla da je Ministarstvo i dalje otvoreno kad je riječ o kandidatima za v.d. intendanta ali je podsjetila da se Grad još uvijek nije očitovao na njihove prijedloge niti predložio svog kandidata te još jednom naglasila da 'gospođa Lederer ne može biti kandidat budući da se on bira iz redova zaposlenih'. Kako će se onda riješiti pat pozicija u kojoj su se našli?

"Vjerojatno ćemo pričekati ova dva tjedna, dakle riječ je o još samo 10-ak dana do početka rada Sabora, i onda u saborskoj proceduri, gdje je već Zakon o kazalištima, odnosno izmjene i dopune su već tamo, ići na to jedno rješenje koje nam se čini iznimno fer i pravedno, tj. da Grad i Ministarstvo budu kao suosnivači u mogućnosti zajedničkog predlaganja, a jedino u slučaju da nema zajedničkog prijedloga, a da bismo izbjegli ovaj pravni vakuum, da Ministarstvo predlaže Vladi, a Vlada imenuje ili razrješava intendanta i v.d.", otkrila je Zlatar Violić na koji bi se način trebali izvući iz pat pozicije.

Lederer: Ne razlikuju funkciju intendanta kao formalnog zastupnika i kao radnika

Ana Lederer podnijela je zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa Ministarstvu kulture jer smatra da niti jednim člankom zakona nije propisano da vršitelj dužnosti intendanta mora biti zaposlenik HNK. Smatra da su joj povrijeđena prava iz radnog odnosa te želi iskoristiti svoje ustavno pravo na zaštitu tih prava. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa koji sam uputila Ministarstvu kulture RH podnijela sam isključivo zbog nezakonitosti Odluke ministrice kulture RH o prestanku moga Ugovora o radu. Očito je da sama ministrica kao i svi dosad objavljeni medijski napisi ne razlikuju funkciju intendanta kao formalnog zakonskog zastupnika, od statusa intendanta kao radnika, odnosno osobe u radnom odnosu zasnovanom s poslodavcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezakonitom Odlukom o prestanku moga Ugovora o radu u kojoj se sama ministrica poziva na odredbe Zakona o radu, povrijeđena su moja prava iz radnog odnosa, te sam isključivo kao radnik i građanin RH iskoristila svoje ustavno pravo na zaštitu povrijeđenih prava.

Ukoliko je ministrica imala namjeru jednostrano otkazati moj ugovor, koji sam kao osoba ovlaštena za vođenje poslova HNK u Zagrebu sklopila s Ministarstvom kulture RH, mogla je to zakonito učiniti temeljem drugog propisa, ali nikako pozivajući se na odredbe Zakona o radu.

Isto tako nestručne medijske analize i konstrukcije o tome da bi teze iznesene u mom zahtjevu za zaštitu prava dovele u pitanje, odnosno učinile nezakonitima mandate svih ravnatelja kazališta u Hrvatskoj, potpuno su paušalne, pogrešno, odnosno nestručno interpretirane te kao takve isključivo mogu zbunjivati javnost.

Stoga „caka“ kojom me ministrica eliminirala kao mogućeg vršitelja dužnosti nije ni elegantna ni zakonita. Dapače, potpuno je suvišna, jer ni jednim člankom ni jednog zakona Republike Hrvatske nije propisano da vršitelj dužnosti intendanta mora biti zaposlenik HNK u Zagrebu.

Dr. sc. Ana Lederer", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara