"Zlatni zubi i nakit iz Srbije završavaju u Hrvatskoj"

Ilustracija: Arhiva

OSIROMAŠENI građani Srbije masovno prodaju predmete od zlata - od lančića do burmi i zlatnih zuba. Osim zlatara, ovim poslom su se ilegalno počele baviti i mjenjačnice te frizerski saloni, piše "Blic". Otkupe zlato po nižoj cijeni, a zatim ga izvoze, najčešće u Hrvatsku.

Mjenjačnice, frizerski saloni i drugi objekti ilegalno otkupljuju zlato po 10 do 20 posto nižim cijenama od njegove tržišne vrijednosti i potom ga, po višim cijenama, izvoze u inozemstvo. Samo u prvih devet mjeseci ove godine izvoz zlata udvostručio se u odnosu na cijelu prošlu godinu, piše Blic. Zlato se može izvoziti na osnovi dozvole koju izdaje Ministarstvo vanjske i unutarnje trgovine, a ono je za ovu godinu izdalo dozvole za izvoz 436,9 kilograma zlata, što je duplo više nego u 2012. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dozvole su izdane za izvoz u Sloveniju, Njemačku, Švicarsku, Austriju, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku. Zabilježen je povećan broj zahtjeva za izvoz u Hrvatsku i Austriju, kažu u Ministarstvu.

Hrvatska postaje najveći izvoznik zlata u regionu iako nema nijedan rudnik. Pretpostavlja se da zlato koje uveze iz Srbije Hrvatska dalje izvozi u Sloveniju, Austriju, Njemačku i Italiju gdje se nakit, zubi i medaljoni tope u zlatne poluge koje završavaju širom svijeta. Otkup zlata legalan je samo za one koji će ga potom koristiti za proizvodnju, što su uglavnom zlatarne.

Međutim, ilegalni trgovci varaju inspekciju. Oni drže zapakirane strojeve za proizvodnju i kada inspekcija dođe, pokažu kako su upravo kupili potrebne strojeve koje još nisu stigli otpakirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara