Zmajlović ipak zabranio odlaganje otpada na Jakuševcu: "Građani se ne moraju ničega bojati!"

Foto: Ilustracija (HRPhotoContest.com/Buraz X)

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode nastavilo je izdavati rješenja komunalnim poduzećima kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a danas su poslana dva. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je kako se rješenja odnose na gradove Zagreb i Koprivnicu, ali i poručio kako se građani zbog ovog problema ne trebaju brinuti - neće ostati zatrpani smećem.

"Ono što je vrlo važno - građani se ne moraju ničega bojati. Ovo se prvenstveno odnosi na one koji upravljaju tim odlagalištima otpada", poručio je gostujući u Dnevniku Nove TV ministar Zmajlović.

Potvrdio je kako se jedno od rješenja odnosi na odlagalište otpada Jakuševec, ali je riječ o specifičnim kategorijama otpada, poput onog medicinskog: "Otišlo je rješenje koje se tiče grada Zagreba, odnosno tvrtke koja upravlja odlagalištem Jakuševac. To se prvenstveno odnosi na one kategorije otpada koje dolaze iz pojedinih djelatnosti, dakle na sve osim miješanog komunalnog otpada".

"Gradovi i općine su odgovorne za komunalni otpad i one moraju osigurati da se komunalni otpad odveze. Oni su i odgovorni da pronađu rješenje gdje će odlagati otpad, da pronađu druga najbliža odlagališta kao privremeno rješenje. Ne smije se u nijednom trenutku dozvoliti da zdravlje građana bude ugroženo zbog neodvoženja otpada", dodao je.

Tek prva rješenja u nizu

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je u ponedjeljak kako je inspekcija Ministarstva izdala rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada. Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer najavio je tada da su "ovo prva rješenja u nizu".

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk danas je Hini izjavio kako će se u petak sastati s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem te će nakon tog sastanka moći više reći, ali već sada može sa sigurnošću tvrditi da Zaprešić neće biti Napulj. "Ako se otpad neće moći odlagati kod nas, imat ćemo kratkoročno, alternativno rješenje", istaknuo je Turk.

Grad Zaprešić će od Ministarstva zatražiti odgodu izvršenja Rješenja radi izbjegavanja nastanka teško popravljive štete. "Svjesni smo da problem postoji, ali riječ je o administrativnom problemu koji tvrtka Zaprešić d.o.o. i Grad Zaprešić rješavaju već neko vrijeme. Građani grada Zaprešića mogu biti mirni jer ova situacija neće niti na koji način utjecati na odvoz otpada s njihovih kućnih pragova, niti će utjecati na povećanje cijena", istaknuo je Turk.

Rekao je kako se u Rješenju kao razlog kažnjavanja navodi nezapočinjanje sanacije, što, kako tvrdi, u slučaju Zaprešića nije točno. "Grad Zaprešić i komunalna tvrtka Zaprešić d.o.o., koja je i odgovorna za zbrinjavanje otpada, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izradili su Studiju o utjecaju zahvata na okoliš te idejni projekt sanacije odlagališta. Nakon toga, grad je krenuo u potrebne izmjene prostornih planova te se ovih dana očekuje izdavanje lokacijske dozvole za 'Sanitarno odlagalište Zaprešić'", istaknuo je zaprešićki gradonačelnik.

Naveo je da su u postupku izdavanja lokacijske dozvole za sanaciju odlagališta ishođene sve suglasnosti i uvjeti, a grad Zaprešić će po pravomoćnosti dozvole predati zahtjev za prijenos vlasništva nad zemljištem, odnosno za osnivanje prava građenja, budući da je zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. Iako još uvijek nije vlasnik zemljišta, grad Zaprešić i komunalna tvrtka već su definirali objekte prve faze izgradnje za koje se naručuje izrada glavnih projekata, kazao je zaprešićki gradonačelnik.

Dodao je kako je početkom 2012. zatražena nivelacija idejnog projekta te se prema važećoj regulativi pojavila potreba o izradi elaborata za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, koji je predan u Ministarstvo u srpnju 2012.. Uz požurnice, Grad Zaprešić je rješenje dobio tek u siječnju ove godine, kojim je određeno da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, kazao je Turk. Dodatno, tek 27. veljače ove godine, izdano je mišljenje, odnosno, pojašnjenje mišljenja Ministarstva, da se u postupku izdavanja lokacijske dozvole ne utvrđuju posebni objedinjeni uvjeti zaštite okoliša.

Turk napominje da je planiran zahvat sanacije odlagališta s nastavkom rada do 2019. godine, koji je prema direktivi EU krajnji rok za sanaciju odlagališta. "Naše odlagalište predviđeno je za pretovarnu stanicu u skladu sa Županijskim planom gospodarenja otpadom, što je u skladu s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom 2007.-2015. godine, koji predviđa županijske, odnosno regionalne centre gospodarenja otpadom. No, izgledno je da do 2015. neće biti uspostavljen županijski centar, s obzirom da u Zagrebačkoj županiji još nije potvrđena lokacija centra, što dovoljno govori o dubini i težini problema", navodi Turk.

Iz Ministarstva demantirali zabranu odlaganja na Jakuševcu, pa poslali rješenje

Podsjetimo, ministar Zmajović je u ponedjeljak na konferenciji za medije objavio kako je Inspekcija zaštite okoliša zabranila od 15. listopada odlaganje mješovitog, ali i ostalog otpada na odlagalištima na području Zaprešića, Pazina i Trogira, budući da komunalna poduzeća na tim područjima nemaju valjane dozvole za odlaganje otpada. Najavio je tada i kako rješenja o zabrani odlaganja svih vrsta otpada može očekivati još 15-ak gradova u Hrvatskoj.

Mediji su se odmah raspisali kako će jedno od rješenja, vrlo vjerojatno, stići i na adresu Jakuševca, ali iz Ministarstva je ubrzo stigao demanti te informacije.

"Na konferenciji za medije koja je održana danas u ministarstvu u nijednom trenutku nije najavljeno da će inspekcijsko rješenje biti poslano na Jakuševec niti je takva najava u bilo kojem trenutku došla od ministra Zmajlovića", stajalo je u demantiju. Ipak, dva dana kasnije rješenje je stiglo i na adresu Jakuševca.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara