Zvonimir Despot: Hoćete li konačno ukinuti Finu, oličenje nesposobnosti i bahatosti?

Zvonimir Despot: Hoćete li konačno ukinuti Finu,  oličenje nesposobnosti i bahatosti?

Foto: Google street view, Facebook

PODUZETNIK Zvonimir Despot mjesecima već vodi bitku s Finom koja mu je blokirala račun bez ikakve provjere, a nakon što je nepoznata osoba krivotvorila pečat i potpis te predala papire Fini sa zahtjevom da joj se isplati 9 neisplaćenih plaća. Srećom, Despot je sve na vrijeme primijetio i brzo reagirao, pa nije ostao bez više desetaka tisuća kuna, ali je bez 2300 kuna koje mu je uzela Fina za - svoje troškove i ne želi mu ih vratiti.

OTVORENO PISMO FINANCIJSKOJ AGENCIJI I JAVNO PITANJE HDZ-u - Hoćete li konačno ukinuti Finu?

Poštovane gospođe, poštovana gospodo u Upravi Fine,

s velikom sam radošću zaprimio Vaš odgovor 14. srpnja na moj e-mail od 11. srpnja 2014., u kojemu sam tražio da mojoj firmi DESPOT INFINITUS d.o.o. vratite 2.130,00 kuna koje ste oduzeli s poslovnog računa firme za ovrhu koja nikad nije provedena. Da, s velikom radošću, jer je odgovor stigao veoma brzo, zacijelo isprovociran medijskim pritiskom i osobnim obraćanjem, iako ste vi u Fini bili dužni meni se obratiti kao oštećeniku i klijentu još davno, budući da se inkriminirani slučaj dogodio prije više od tri mjeseca. Ali ne, vi ste se oglušili na sve. I sada ste odgovorili.

> Sve o borbi poduzetnika s Finom čitajte ovdje

No vaš je odgovor očekivanog sadržaja - birokratski, sramotan, bahat, bezobziran i krajnje neodgovoran! Stoga ste zaslužili i ovakav moj javni odgovor! Jer ovo nije samo moj problem, ovo je problem cijelog hrvatskog gospodarstva te sa sigurnošću mogu reći da ovo pišem i uime drugih kolega gospodarstvenika koji se sa mnom slažu, a imaju također samo negativna iskustva s vašim poslovanjem i uopće vašim postojanjem.

Kako su nas htjeli prevariti

Kako bih malo podsjetio javnost, moram ukratko ponoviti da je moja tvrtka bila predmetom pokušaja prijevare preko Fine, a sve zahvaljujući Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koji ima niz manjkavosti, kao i cijeli sustav koji je uključen u provedbu ovrha. Naime, u utorak 1. travnja moj kolega i ja cijelo popodne proveli smo na policiji. Taj dan ranije, iza podne, preko internet bankarstva doznali smo da nam je poslovni račun blokiran na zahtjev Fine! U Fini šokantno iznenađenje. Čovjek je krivotvorio devet obračuna plaća te pečat naše firme, i pod izlikom neisplata plaća zatražio izravnu naplatu, odnosno ovrhu nad našim računom. I Fina nam je odmah blokirala poslovni račun. Gospođa na šalteru otvara u računalu dokumente koje su zaprimili i odmah s monitora vidimo da to niti je naš pečat niti su to obračunske liste, ali najvažnije je da taj čovjek nikad nije bio u radnom odnosu kod nas! I pitamo kako je moguće da je Fina to prihvatila njegovo i blokirala? Kaže gospođa da Fina ništa ne kontrolira, nego da je samo dovoljno da je on potpisao kako je dokumentacija točna i da on materijalno i kazneno za to odgovara. Iz nama do danas nepoznatog razloga, čovjek je sat vremena kasnije predao vlastoručno potpisani zahtjev za povlačenje svih devet zahtjeva za izravne naplate s napomenom da će se s nama izvansudski nagoditi! S kime, za što, za kakav posao?

Obična prijevara! I pitamo gospođu, zašto nismo odblokirani ako je on povukao ovrhu? E, ne može, jer Fina mora naplatiti svoje troškove koji nisu mali, i to će naplatiti s našeg računa, a mi dalje neka sudski tužimo čovjeka koji nam je prouzročio štetu. Glavno da se Fina zaštitila i da je sebi svoje naplatila. Naravno, Fina nas je odblokirala dan kasnije, 2. travnja, kad je s našeg računa skinula 2.130 kuna svojih troškova i još smo morali platiti sve isprinte dokumenata kako bi ih imali za policiju. Nakon Fine otišli smo ravno na policiju, prijaviti ovu prijevaru. Na policiji su bili u sto čuda, kako je to moguće? Naravno, oni su proveli postupak i obradu, podnijeli kaznenu prijavu te se sad čeka potez Državnog odvjetništva. Ali do toga nije smjelo ni doći!

Finina kuverta do nas je putovala osam dana

Fina tek tri dana kasnije šalje javno priopćenje medijima. U njemu se samo poziva na primjenu Ovršnog zakona, prema kojemu ništa nije dužna provjeravati. Epilog? Fina je nama blokirala račun 31. ožujka na temelju krivotvorenih dokumenata. Mi smo tek 7. travnja, nakon osam dana, poštom primili obavijest o predanom zahtjevu za izravnu naplatu s našeg poslovnog računa. I to nakon osam dana kako je koverta putovala Zagrebom, jer je Fina u Zagrebu kao i naša tvrtka, dijeli nas samo rijeka Sava. Zašto nemamo u koverti obavijest da je čovjek isti dan, sat vremena kasnije, povukao zahtjeve za izravnu naplatu? To nitko nije javio. Glavno da smo mi ostali blokirani zbog potraživanja Fininih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fina pokušava relativizirati slučaj tako da napominje kako mi imamo 30 dana vremena da osporimo ovrhu, a u tom razdoblju Fina zamrzne na posebnom računu iznos koji se od nas potražuje. Je li itko od obnašatelja vlasti u ovoj državi svjestan što znači 50.000 kuna mikropoduzetniku za poslovanje? To je, naime, iznos koji je bio predmetom moguće ovrhe nad našim računom. Je li itko od autora zakona svjestan što znači poslodavcu kad ne može do tog novca, a mora platiti troškove, radnike... I je li itko svjestan kako u ovoj državi funkcioniraju sudovi, kako se sporo donose sudske odluke, rješenja? Ili trebamo tražiti neku vezu, kako to obično biva? Čemu onda cijeli sustav?

Fina ne može doći do broja telefona poduzetnika!?

Kako je medijski pritisak rastao, Fina ne kontaktira nas, nego kontaktira policiju. Od policije traži potvrdu o obradi slučaja, ali je ne može dobiti jer nije stranka u postupku. U policiji naglašavaju da se meni trebaju obratiti. U Fini odgovaraju da ne mogu doći do moga broja telefona!!!??? Iz Ministarstva financija nam se javljaju i pitaju je li se Fina nama javila – nije se javila. U Ministarstvu financija su stava da Fina treba odmah vratiti novac jer ovrha nije provedena. No, Fina ne odgovara ni na upite iz Ministarstva financija.

I koji je epilog? Fina u odgovoru od 14. srpnja jednostavno odgovara kako će nam sredstva vratiti ako se pravomoćnom sudskom presudom dokaže da je to bila prijevara te krivotvorenje dokumenata!!! Sramota!!! Briga vas za klijenta, briga za firme, briga za gospodarstvo, briga ih za sustav... Fina je, kao i većina državnih i paradržavnih institucija, potpuno nesposobna za urediti procedure na način da pošten posluje, a kriminalac otpadne. Gospođe i gospodo u Fini, vaše su procedure tu isključivo da opravdaju vaše postojanje, i to je jedan od problema koji nas dovodi tu gdje jesmo. I to treba hitno mijenjati!

Vaša je briga samo vaš opstanak, a svi drugi okolo mogu krepat

Mnogi nisu svjesni što znači otvaranje granica EU. To znači da onaj tko bude želio poslovati u Hrvatskoj, a ne bude osjetio pravnu sigurnost, osnovati će firmu u Mađarskoj (zbog najmanjeg poreza na dobit), poslovni račun može imati bilo gdje u EU, može slobodno trgovati na hrvatskom tržištu i bez podružnice, što je sve u skladu s propisima EU. U tom slučaju poduzetniku se doista živo fućka za Finu, imat će korist od hrvatskog tržišta, a Hrvatska će, s druge strane, od toga imati minimalnu koristi. Kome to treba? Zato sve ovo pišem javno, zato sam naš slučaj odmah dao u javnost, jer ovakvi slučajevi u Hrvatskoj svakom potencijalnom investitoru dižu kosu na glavi. Zato Hrvatska mora sustav riješiti zbog sebe same. Kapital je plašljiviji od malog zeca i ne pada mu na pamet ići u prašumu s gorilama. To mi vidimo koji radimo u realnom sektoru i znamo što je biznis. Ali vi to u Fini ne vidite i ne želite vidjeti jer vas nije briga. Vaša je briga samo vaš opstanak, a svi drugi okolo mogu krepati. Iako smo mi oni od kojih se hranite! Totalno naopačke okrenut sustav!

Nadalje, kako vas nije stid odgovoriti da čekam pravomoćnu sudsku presudu? Vaš jedini pravi potez bio bi da se obešteti odmah onoga tko trpi štetu, a to je moja firma. Tim više jer ovrha nije provedena!!! Vi ste se naplatili za nešto što niste proveli! Moju ste firmu ovršili samo za svoje troškove za nepostojeći postupak! Sramota!

Zar ne bi bilo logično i normalno, ako Fina naivno naleti na prevaranta, da Fina onda treba odmah obeštetiti klijenta, a prevaranta dalje sama sudski progoniti? U drugim profesijama zato se uzima polica osiguranja od profesionalne odgovornosti. Zašto Fina ne ugovori policu osiguranja protiv bandita, pa ako se dogodi ovakav slučaj, da Fina dalje progoni, aktivira policu osiguranja ili slično. Ali ne, to neće, lakše je sve prebaciti na drugoga. To se u narodu zove "zaboli me ona stvar, ja sam centar svemira". Da, lako se pozivati na zakon. Ali što to znači da se zakon ne može promijeniti? Koja je svrha zakona? Držati Finu na životu i ubiti gospodarstvenike? Ili bi njegova svrha trebala biti u prvom redu da se gospodarstvenicima omogući što bolje i sigurnije poslovno okruženje? Hrvatska je s ovakvim zakonskim rješenjima nakaradna država bez budućnosti!

Sramotno je to što vi u Fini imate monopol...

...i još taj monopol ne znate odgovorno držati, ne znate voditi posao, nego ste oličenje nesposobnosti i bahatosti koje je sve neizdržljivije i koje treba hitno mijenjati! Zašto pečat i potpis koji ne možete provjeriti? Kako imate obraza odgovoriti da to nije vaša nadležnost? Ako to ne možete ili ne želite prepoznati, onda dajte da vaš posao rade banke kao u uljuđenom zapadnom svijetu, pa ćemo se mi gospodarstvenici s njima naganjati. Tu barem imamo izbor. Ali nećete. Jer znate da gubite u usporedbi sa svakim uređenijim sustavom, čak i s lošom bankom. Jer da vam država ne nabacuje poslove, već bi imali probleme s poslovanjem, plaće bi kasnile i morali bi iskusiti sve što mi već godinama prolazimo. Morali bi na sud tržišta! Umjesto da držite do klijenata, vi ste bezgranično bahati jer vam monopol daje neprimjerenu moć. Volio bih vidjeti kad bi se svatko od zaposlenika Fine svaki mjesec sam trebao pobrinuti za svoju plaću, koliko bi ih preživjelo? Umjesto da se pokrijete po ušima, jer živite od nas, još nam držite lekcije. I onda se čudimo kako nas investitori zaobilaze. Sramota!

Već sam pisao otvoreno pismo sadašnjem državnom vrhu, ali od njega nikakve koristi. Jer nam je državni vrh okrenut samom sebi, baš kao i Fina. Stoga su sve oči uprte u HDZ koji će doći na vlast. Ako u programu HDZ-a i u izvedbi bude, između ostaloga, ukidanje Fine, tada ćemo moći vjerovati da se nešto počinje mijenjati. Ako pak HDZ to neće imati, tada smo sigurni da će sve i dalje opet biti po starome, a to je uhljebljivačka politika. U tom slučaju možemo doista reći – laku noć, Hrvatska!

U Zagrebu, 14. srpnja 2014.
Zvonimir Despot
hrvatski poduzetnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara