A sad, konačno čišćenje: HDZ 2012. godine čekaju izbori, prvi pravi nakon 10 godina!

Foto: Boris Kovačev / Cropix

IDUĆE godine HDZ očekuju izbori. Prvi pravi nakon 2002. godine, kada je iz stranke šutnut Ivić Pašalić. Ivi Sanaderu tada je pobijedu omogućio Branimir Glavaš, obojica su sad u zatvoru. Kad se gleda iz ove perspektive, još je najbolje prošao gubitnik Pašalić. Makar nije završio iza rešetaka. 

Rešetke zaštitni brend hrvatske politike u prvom desetljeću 21. stoljeća

Godine Ive Sanadera prošle su u neospornom apsolutizmu. Ivo je bio gospodar života i smrti u Hrvatskoj, a u HDZ-u pogotovo. Mnogi među onima koje je privuklo njegovo novo "umiveno lice" HDZ-a, također su završili u zatvoru kao menadžeri velikih državnih tvrtki iz kojih se isisavao novac za potrebe stranačke elite. 

Rešetke će izgleda biti zaštitni brend hrvatske politike u prvom desetljeću 21. stoljeća. Kada se narod bude pitao po čemu će pamtiti Ivu i bratiju iz HDZ-a, prva asocijacija bit će - zatvor! Druga, kontejner.

Jadranka Kosor bit će glavni krivac za potop HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ u 2012. godinu ulazi s nikad lošijom pozicijom. Ne samo da su sišli sa vlasti i da je saborskih fotelja manje nego ikad, sada više nema ni prepreka da Državno odvjetništvo i Mladen Bajić odrade svoj posao u pravom smislu te riječi, što će, bez ikakve sumnje, dodatno izdramatizirati stranačke izbore.

Bit će to godina konačnog čišćenja, u kojoj će Jadranka Kosor moći računati na malo koga. Brzo će se zaboraviti oni silni izrazi podrške, plakati, cvijeće i plesni koraci. Jaca je, vrlo izgledno, otplesala svoj posljednji tango. Očekivano fijasko na izborima pravi je melem za pretendente na prijestolje. Stranka je prošla nikad lošije, netko bi trebao preuzeti odgovornost. A tko drugi do Jadranka Kosor.

Mladen Bajić kroji i izbore unutar HDZ-a

Neće biti sluha za opravdanja i teške okolnosti koje su zadesile HDZ nakon Ivine abdikacije. Previše je tu starih vukova sa malo smisla za melodramu, previše onih koji su se užasavali Jacinim vodstvom. Sada je došlo vrijeme da je se riješe jednom zasvagda. Kao Ivo Ivića nekada.  

S velikom pažnjom će se pratiti aktivnosti Mladena Bajića, koji je također slavi puno desetljeće svog rada na mjestu glavnog državnog odvjetnika. Napravio je puni krug, sada čeka drugog SDP-ovog premijera. Preživio je i dva HDZ-ova, jednog čak strpao i u zatvor, što je uspjeh kakvim se može pohvaliti malo tko od njegovih kolega.

Što će sada biti sa Jacom, sudionicom svih važnih protokola i ugovora pod istragom Uskoka. Otkrilo se i da joj je predsjednička kampanja financirana novcem iz crnih fondova. Hoće li sada, nakon silaska s vlasti, izbjeći kaznenu odgovornost? Što će biti s Kalmetom, Karamarkom, Milinovićem? Kako će ostali pretendenti na šefovsku poziciju proći Bajićev lakmus test? Prava "tarapana" u HDZ-u tek počinje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara