Ademi i Norac su znali za "potencijal bezakonja" u Medačkom džepu

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu tužiteljstvo je danas iznijelo svoju završnu riječ koju je iznio Antun Kvakan. On je zatražio da se generale Rahima Ademija i Mirka Norca proglasi krivima za ratne zločine u Medačkom džepu gdje su ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenika te je razoreno 300 objekata.

Kvakan je dvojicu generala još jednom optužio da su po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstva u Medačkom džepu koja su se dogodila u periodu od 9. do 17. rujna 1993, a osim za ubojstva optužio ih je i za rušenje i palež srpskih kuća, trovanje bunara, pljačku imovine srpskih civila i ubijanje njihove stoke. Također je rekao da su optuženici krivi po zapovjednoj odgovornosti jer nisu spriječili ponašanje vojnika koje je bilo suprotno ženevskim konvencijama, odnosno ratnim pravima i običajima.

Tužiteljstvo ne može prihvatiti tvrdnje optuženika da nisu znali što se događa na terenu, a također su neprihvatljiva njihova odbacivanja zapovjedne odgovornosti. Tako nije prihvaćena Ademijeva obrana temeljena na tezi da je on bio zamjenik zapovjednika vojne akcije u Medačkom džepu i to zato jer se Ademi ponašao kao zapovjednik koji je početka akcije do povlačenja postrojbi Hrvatske vojske i predaje teritorija Medačkog džepa UN-u potpisao ukupno 83 zapovjedi.

Također neprihvatljivom se smatra teza Ademijeve obrane da je cijelu operaciju osmislio pokojni načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko koji je operacijom rukovodio preko admirala Davora Domazeta, a Kvakan je rekao da i kada bi bilo točno da je Bobetko osmislio cijelu operaciju, logično bi bilo da je poslao svoje ljude koji su kontrolirali kako se akcija provodi.

"Neki hrvatski vojnici u akciju su išli radi pljačke"

Što se tiče famoznog Sektora 1 kojim je prema nekim iskazima svjedoka zapovijedao Mirko Norac, a što je ovaj odbacio jer taj sektor nikada nije ni zaživio, Kvakan je rekao kako o njegovom postojanju svjedoče iskazi svjedoka te ratna dokumentacija iz tog vremena.

Također je rekao je tužiteljstvo, da unatoč tome što su brojni pripadnici HV-a svjedočili u korist dvojice generala te su isticali kako su generali inzistirali na poštivanju međunarodnih konvencija, uvjereno da je na terenu izostala stvarna kontrola nad događajima te je sve skupa prepušteno nižim zapovjednicima, odnosno samovolji.

"Neki hrvatski vojnici u akciju su išli iz vlastitih interesa, a neki radi pljačke. Mnogi su se poveli i osvetom", rekao je Kvakan te dodao da je najveći propust dvojice generala bio taj što nisu osigurali dovoljan broj pripadnika vojne policije, unatoč saznanjima da je "potencijal bezakonja" na terenu bio izuzetno velik.

Izricanje presude uslijedit će nakon što svoju završnu riječ u ponedjeljak, 26. svibnja iznese obrana umirovljenih generala Rahima Ademija i Mirka Norca.

I.K.
Foto: AFP/Index arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara