Advent u Velikoj Kopanici: Lovu od kobasica i rakije odnijeli HDZ-ovu načelniku

Advent u Velikoj Kopanici: Lovu od kobasica i rakije odnijeli HDZ-ovu načelniku

Foto: Facebook načelnika Velike Kopanice

HDZ-ov načelnik Velike Kopanice organizirao je Advent na kojem su članovi lokalnih udruga kuhali, pekli i prodavali, a njemu su donijeli zaradu koju će podijeliti siromašnima.

Nezadovoljan organizacijom Adventa u Velikoj Kopanici, Indexu se javio čitatelj, član jedne od udruga u toj slavonskoj općini.

Tvrdi da je udrugama načelnik Ivan Meteš (HDZ) naredio da za Advent moraju kuhati čobanac, fiš, kobasice, peći kolače, kuhati vino i rakija te da je zatražio da sav novac koji zarade na štandovima postavljenim u mjesnom parku donesu njemu u općinu.

Čitatelj Indexa: Nisam pravnik, ali nije mi normalno da novac završi u džepu načelnika


"Nisam pravnik i ne razumijem se u vođenje općina, ali mi ovo nije normalno baš zato što se večeras cijeli događaj i odradio u mjesnom parku, a novac koji je zarađen je u džepu našeg načelnika. Iako sam odbio sudjelovati u takvom izvlačenju novca, drugi su sudjelovali. Pouzdano znam da su neke udruge 'zaradile' nekoliko tisuća kuna", kazao je Indexov čitatelj.

Kontaktirali smo općinu i službenica za informiranje Marija Lolić tvrdi da nitko nije bio prisiljen da sudjeluje na Adventu koji se sinoć održao. Tvrdi da je novac završio u općini, ali tako da se preusmjeri siromašnima, pa ih je iznenadio Indexov upit "zato što je sinoć bila baš pozitivna atmosfera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Općina: Načelnik Meteš nije novac zadržao za sebe, nego za siromašne

"U organizaciji Adventa s općinom sudjelovale su sve udruge s područja općine koje su se željele uključiti. Načelnik se sastao s predstavnicima udruga i od početka je bio dogovor da će sva hrana koja će biti ponuđena na štandovima biti prodavana na bazi dobrovoljnih priloga. 

Također je dogovoreno da se prikupljen novac podijeli obiteljima u potrebi na području naše općine. Novac je prikupljen i trenutno se nalazi u općini. Intencija organiziranja Adventa je bila okupljanje mještana i zajedničko druženje, a kako su blagdanski dani i pomoć manje sretnim sugrađanima. I naravno da načelnik nije zadržao novac za sebe, nego će biti podijeljen sukladno dogovoru s udrugama", odgovorila je Indexu.

Načelnik je na Facebooku Velike Kopanice objavio da je prikupljeno 13.200 kuna i pet eura. Na Indexov upit tko će utvrditi koje će obitelji primiti pomoć, iz Metešova ureda kažu da će to odrediti načelnik, ali u suradnji s udrugama.

Index: Tko će odabrati siromašne? Općina: Načelnik i udruge

"Načelnik će imati sastanak s udrugama da se zajednički donese odluka o podjeli sredstava onima kojima je to najpotrebnije. Naime, udruge točnije članovi udruga su najbolje upoznati sa situacijom na terenu i uvjetima života pojedinih obitelji", poručili su Indexu.

Naš čitatelj kaže da njihovu udrugu još nitko nije kontaktirao i da nitko udrugama nije spominjao kakvi će biti kriteriji za utvrđivanje siromaštva. Strahuje da će pomoć završiti u džepovima onih koji podupiru načelnika.

Bez obzira na to što se radi o svoti od tek desetak tisuća kuna, prilično je jasan nedostatak transparentnosti u prikupljanju i raspodjeli novca mještana Velike Kopanice. Uostalom, ako udruge najbolje znaju tko teško živi, zašto novac dijeli načelnik?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara