Afera Medikol: Kako je HZZO nepotrebno privatnoj poliklinici isplaćivao milijune

Foto: Ilustracija

KBC ZAGREB 2006. godine pripremao se za kupovinu PET/CT uređaja kojim bi se Hrvatskom zdravstvu uštedjeli milijuni. Za to su educirali ljude i oslobodili prostor. No, iz Ministarstva zdravstva ubrzo je stigla odbijenica, a uređaje je nabavila poliklinika Medikol, s kojom je tadašnji ministar Neven Ljubičić potpisao javno-privatno partnerstvo, koje je, pak, poliklinici donijelo milijune.

"Bilo je to 2006. godine, kada se Rebro širilo i kada se smo mi kao struka tražili od Ministarstva zdravstva odobrenje za nabavu PET/CT uređaja koje je na navedenu adresu proslijedio naš ravnatelj, akademik Željko Reiner", ispričala je za Index predstojnica Klinike za radiologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Ranka Štern kako je KBC-u Zagreb odbijena nabava iznimno važnog PET/CT uređaja.

HZZO poliklinici Medikol plaćao 9000 kuna po pregledu

Poliklinika Medikol direktora Ivana Rajkovića kupila je pet takvih uređaja, a preglede je plaćao HZZO, i to devet tisuća kuna po osobi, što je cijena veća nego u susjednim zemljama. Prema navodima hrvatskih radiologa, zračenju se podvrgavalo osobe koje bi to trebale i koje to ne bi trebale raditi. Na taj način, Medikol je zaradio milijune kuna, a pregled je ranije bio i znatno skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pregledi su ugovoreni s HZZO-om po cijeni od oko 9000 kuna koje plaća HZZO. Na milijun stanovnika u prosjeku bude oko tisuću pretraga. Za nas, dakle, oko četiri tisuću pretraga godišnje", kazao je za Index prof.dr.sc. Damir Dodig s Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Rebro.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, nepotrebno je tom pregledu, pa dakle i zračenju, izloženo 8500 ljudi. "Jesu li svi ti bolesnici imali prave indikacije, to ne možemo reći", kaže nam profesor Dodig. No, ono što je mogao reći jest da to što nismo nabavili uređaj je "veliki gubitak za KBC, ali i za hrvatsku medicinu, jer to je u ovom trenutku najsuvremeniji uređaj za dijagnostiku".

Za Hrvatsku bi dugoročno bilo puno isplativije da je sama kupila uređaj

"Pripremali smo se kao da ćemo dobiti taj uređaj. Imali smo prostor za njega i desetak već educiranih kadrova. No, uređaj nismo dobili. Mislim da je službeno objašnjenje bilo da Ministarsvo ne može isfinancirati taj uređaj. Kao starom specijalistu teško mi je prihvatiti da nemamo takav uređaj. Nastojali smo na sve načine da taj uređaj dođe do nas, međutim nismo uspjeli", kaže profesor Dodig zaključivši kako bi za Hrvatsku dugoročno bilo puno isplativije da je sama kupila uređaj.

Pokušali smo kontaktirati bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, no on nam se nije javljao na telefon. Na upit upućen Ministarstvu zdravstva Darka Milinovića, do objave ovog teksta još nismo dobili odgovor. Iz poliklinike Medikol najavili su izvanrednu konferenciju za medije u 15 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara