AFERA TUNELI Obrana optuženih tvrdi da su dokazi prikupljeni nezakonito

AFERA TUNELI Obrana optuženih tvrdi da su dokazi prikupljeni nezakonito

Foto: Index

OBRANA optuženih u aferi nepotrebnog bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna, zatražila je da se iz spisa izdvoji policijska analiza kontakata petorice optuženika, ističući da je riječ o dokazima prikupljenima bez sudskog naloga.

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je potkrijepila tvrdnjom da su prikupljeni po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.

"Cijela optužnica se temelji na novom ZKP-u dakle tužiteljstvo je bilo dužno primijeniti sve odredbe novog ZKP-a, a ne samo ono što im ide u prilog", kazao je Hini odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Zatraženo izdvajanje dokaza

Dodao je da je riječ o značajnom pravnom pitanju, što pokazuje i činjenica da je optužno vijeće suca Zdravka Majerovića, od kojega je obrana u utorak zatražila izdvajanje dokaza, za donošenje odluke ostavilo tjedan dana.

No, bez obzira na odluku izgledno je da će se na nju žaliti nezadovoljna strana te će se prijedlog za izdvajanje dokaza naći pred Vrhovnim sudom.

Vilajtović ističe kako će konačna odluka biti značajna zbog svih budućih predmeta. "Ne može se voditi istraga po novom ZKP-u i istoveremeno primjenjivati stare odredbe koje ti odgovaraju", kaže odvjetnik, dodajući da obrani u prilog ide i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Optužnicom, koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo u lipnj obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac, glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka navodno okoristila bojanjem tunela.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara