Afganistanski pilot ubio osmero pripadnika ISAF-a u Kabulu

Afganistanski pilot ubio osmero pripadnika ISAF-a u Kabulu

Ilustracija: AFP

AFGANISTANSKI pilot je ubio osmero pripadnika međunarodnih postrojbi u pucnjavi na aerodromu u Kabulu. Pucnjavi je navodno prethodila svađa, a u unakrsnoj vatri ubijen je i pilot.

Incident se dogodio u dijelu koji koristi afganistansko ratno zrakoplovstvo oko 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu. Nacionalnosti poginulih još nisu poznate.

NATO je također potvrdio da je došlo do incidenta. "Možemo potvrditi da je došlo do pucnjave te da ima žrtava i među pripadnicima ISAF-a, misije UN-a koju od 2003. godine vodi NATO. Vjerujemo da je incident sada zaključen, ali ne znamo kako je došlo do pucnjave", rekao je za BBC glasnogovornik ISAF-a Maj Tim James.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki afganistanski dužnosnik rekao je BBC-u da se pilot zvao Gul Ahmad, da je patio od duševne bolesti te da je počeo pucati ili zbog svađe, ili zbog toga što su ga regrutirali talibani.

Talibani su poslali poruku Associated Pressu u kojoj su preuzeli odgovornost za napad, ali vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

BBC piše da se, povlačenjem stranih postrojbi, počelo s velikim regrutiranjem Afganistanaca u vojsku i policiju. Među njih se očito uspiju ubaciti i teroristi pa dolazi do napada afganistanskih vojnika i policajaca na strane vojnike. Najteži, do današnjeg, se dogodio u studenom prošle godine kada je afganistanski policajac ubio šestoricu američkih vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara