Afrička unija kaže da neće prihvatiti vojni puč u Zimbabveu, poziva na povratak ustavnom poretku

Afrička unija kaže da neće prihvatiti vojni puč u Zimbabveu, poziva na povratak ustavnom poretku

Foto: Hina

AFRIČKA unija je preko svog predsjedatelja, gvinejskog predsjednika Alphe Condea, upozorila da "nikad neće priznati vojni puč" u Zimbabveu i pozvala je na "povratak ustavnom poretku".

"Zahtijevamo poštovanje ustava, povratak ustavnom poretku i nikad nećemo prihvatiti vojni puč", rekao je Conde u Parizu u razgovoru za AFP, za list Le Monde i radio RFI.

Borba za vlast

Nakon višednevne borbe za vlast pošto je smijenjen potpredsjednik Emmerson Mnangagwa, zimbabveanska vojska je preuzela vlast u prijestolnici Harareu.

Predsjednik Robert Mugabe, koji je na vlasti od 1980., otkrio je u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Jacobom Zumom u srijedu da ga vojnici drže u njegovu domu.

"Smatramo to državnim udarom, predsjednik je u kućnom pritvoru", istaknuo je Conde u prigodi kratkog posjeta Parizu radi prikupljanja donacija za financiranje razvoja Gvineje.

Problemi se trebaju riješiti "u okviru Zanu-PF-a (predsjednička stranka), a ne vojnom intervencijom", ocijenio je Conde dodajući da još nije imao izravan "kontakt" s Mugabeom (93).

"Zamolio sam (južnoafričkog) predsjednika Zumu da izvidi kako mogu stupiti u vezu s Mugabeom i doznati njegovo stajalište", dodao je.

Mugabe vlada Zimbabveom od 1980. godine

"Mislimo da ćemo s našim prijateljima u Zajednici za razvoj južne Afrike i uz potporu Afričke unije uspjeti pronaći rješenje kako bi se sljedeće godine održali slobodni i transparentni izbori", ocijenio je. S Mugabeom ili bez njega, upitali su ga.

"To ovisi o narodu Zimbabvea", odgovorio je Conde.

Mugabe čvrstom rukom vlada Zimbabveom od 1980. kada je zemlja stekla neovisnost od Velike Britanije.

Zimbabve je znatno osiromašio pod njegovom autoritarnom vlašću i danas prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara