Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: Istražujemo EPH i Nacional

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: Istražujemo EPH i Nacional

Tekst: I.Ka.
Foto: Index

OLGICA SPEVEC, šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, najavila je da će agencija pokrenuti istragu nad nakladnicima EPH-om I NCL Media grupom. Do pokretanja istrage dolazi nakon objave transkripata SMS dopisivanja Ive Pukanića i Ninoslava Pavića o dogovaranju cijena, kazala je Spevec za Radio 101.

"Zatražit ćemo od mjerodavnih tijela dostavu tih transkripata, jer mi ne možemo raditi samo na temelju novinskih članaka ili onoga što je objavljeno na portalima, tako da ćemo ispitati tu situaciju i donijeti onda odluku krećemo li u postupak ili ne. Vijeće je već zadužilo stručnu službu agencije da zatraži te podatke i za, recimo, mjesec dana bismo onda donijeli odluku hoćemo li pokrenuti postupak ili ne", kazala je Spevec.

Spevec je objasnila kako je ovdje riječ o postupku koji je pokrenut još 2008. godine, nakon što je ta agencija bila svjedok vrlo otvorene izjave predsjednika udruge HUP-a koji je na portalima i u dnevnom tisku otvoreno govorio o usuglašavanju oko cijena dnevnog tiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje od čega će komercijalni mediji preživjeti ukoliko je točno da HRT uz potporu nešto veću od milijardu kuna ruši reklamno tržište dajući, prema nekim izvorima, popuste na reklame od 86 posto, Spevec je kazala da će to trajati vrlo kratko vrijeme. "HRT to ne bi smio raditi upravo prema pravilima o potporama i zato se mora izmijeniti Zakon o HRT-u, koji će onda točno propisati uvjete pod kojima ona može poslovati, odnosno, dobivati potpore, i gdje će ovakve situacije biti ili potpuno zabranjene ili će ta reklama biti svedena na minimalnu razinu", ustvrdila je.

"Mi Agrokor držimo pod kontrolom"

Spevec je komentirala i slučaj Todorićeva monopola Agrokorom te istaknula da je agencija reagirala nekoliko puta, tražeći od Agrokora da smanji svoj tržišni udio, uglavnom u maloprodaji. "U Kninsko-šibenskoj županiji naredili smo prodaju velikog broja prodavaonica, čak na vrlo atraktivnim mjestima, što je izvršeno. Kod PIK-a Vrbovca smo također naredili prodaju nekih prodavaonica, ali dvije godine smo vodili računa o tome da na policama budu zastupljeni i proizvodi drugih proizvođača. Prije toga, kad je Japetić bio preuziman, također smo bili naredili prodaje. Mi Agrokor držimo pod kontrolom, njegov tržišni udio ne prelazi 30 posto", kazala je.

Spevec ističe i da monopol nije problematičan sve dok ga se ne zloupotrebljava te u slučaju ogromnih problema dobavljača, kojima Agrokor duguje nešto više od osam milijardi kuna, naglašava da rokovi plaćanja nisu u nadležnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara