Slaven Letica: Objava Pukanićevih SMS-ova je izazvala paranoju političkih elita

Slaven Letica: Objava Pukanićevih SMS-ova je izazvala paranoju političkih elita

Tekst: Z.Jagodić
Foto: Index

U VEČERAŠNJOJ emisiji Otvoreno na HRT-u, raspravljalo se o SMS porukama Ive Pukanića s glavnim akterima političkog, medijskog i pravosudnog života te o njihovoj dostupnosti javnosti. Gosti emisije raspravljali su je li njihovo objavljivanje povreda ljudskih prava i kršenje zakona te gdje završava interes javnosti, a započinje privatnost.

Sudac Ivan Tudurić je objasnio da sud sam odlučuje o dokaznim materijalima te su upravo tako SMS-ovi i dospjeli na sud. "Pukanić je vodio paralelnu istragu. On je o svojim sumnjama obavještavao mnoge", rekao je odvjetnik jednoga od optuženih. Čedo Prodanović također smatra da postupak objavljivanja nije u skladu sa zakonom jer je time ugrožena njegova obitelj i maloljetna kći.

"Više se priča o objavi, a nedovoljno o sadržaju SMS-ova"

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, ipak se nije složio s ranijim govornicima te je rekao da su SMS-ovi trebali biti objavljeni.

Slaven Letica istakao je dva problema: odluku suda da to bude dokazni materijal o čemu ne treba raspravljati, te objavu SMS-ova u medijima. "Doprinos objave SMS-ova je u tome što će one utjecati na razvoj pravne države", rekao je Letica.

Luko Brailo, potpredsjednik HND-a je naglasio da se više priča o objavi, a nedovoljno o sadržaju SMS-ova  u kojima Pukanić raspravlja s "gomilom uključenih ljudi" koji su na važnim funkcijama. "Iz ovih poruka se vidi kako dobar dio života u Hrvatskoj politici i društvu funkcionira".

"Što je skandalozno da se Pukanić čuje s ministrima, Bajićem ili bilo kim?"

Berislav Jelinić, novinar Nacionala je naglasio da je "sutkinja napravila veliku grešku jer je dopustila da van izađu privatne poruke koje za postupak ništa ne znače". "Ovdje se kopalo po utrobi mrtvoga čovjeka", rekao je Jelinić i dodao kako su mnogi mediji odlučili ne objaviti SMS-ove.

"Što je skandalozno da se Pukanić čuje s ministrima, Bajićem ili bilo kim?", pita se Jelinić koji naglašava da je Pukanić samo radio svoj novinarski posao, a da su njegovi SMS-ovi nelegalno objavljeni.

"Komunikacija s ministrima nije banalna. Postoje interesi javnosti da se razjasni njihova komunikacija te stoga ne treba osuđivati novinare što su SMS-ove objavili", rekao je Slaven Letica i rekao da je komunikacija Pukanića s ministrima ili državnim odvjetnikom bila izvan uobičajenih okvira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivo Pukanić je žrtva organiziranoga kriminala jer je radio na otkrivanju toga kriminala", rekao je Jelinić.

"Naše pravosuđe je dno dna!"

"Zar nije zanimljivo kako netko opokušava studenta smjestiti u dom ili dobiti vizu za SAD", pitao se Marinko Jurasić.

Prema Čačićevim riječima, "naše pravosuđe je dno dna". "Sud i sutkinja koji sebi dozvoli da otvori privatnost žrtve ne zaslužuje se zvati sucem, to je sramota ove zemlje. Nitko u ovoj zemlji nema nikakav osjećaj sigurnosti", rekao je Čačić o objavljivanju Pukanićevih SMS-ova.

"Državu treba suditi zbogo ovoga", rekao je Čačić i dodao da se ovakve situacije ne bi ponavljale da se u ovom slučaju digne tužba.

Odvjetnik Emil Havkić je naglasio obavezu države prema zaštiti pojedinca te obavezu medija da objave ono što je relevantno za javnost.

Pozornost javnosti usmjerena prema žrtvi, a ne počiniteljima

Letica naglašava važnost ozračja spornih SMS-ova, ali važnijom smatra "paranoju političke elite" koju je objavljivanje SMS-ova izazvalo.

"Sasvim je sigurno da je ovo presedan, a u onom trenutku kad su ti transkripti postali javno dobro, dio medija je to prihvatio i objavio. Budući da su SMS-ovima dotaknuti političari to je odmah uzbunilo saborski odbor koji želi to ubuduće sankcionirati. Ipak i dalje postoji zanimanje javosti za sadržaj tih SMS-ova", rekao je potpredsjednik HND-a, Luko Brailo.

"Greška ovih SMS-ova je što se pozornost javnosti usmjerila prema žrtvi, a počinitelji su marginalizirani i više nisu zanimljivi javnosti", naglasio je Letica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara