Ahern: Irska će poduprijeti Hrvatska nastojanja za ulazak u EU

PREDSJEDNIK irske vlade Bertie Ahern izrazio je u petak, u razgovoru s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Dublinu, potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju,
rekavši kako će Irska pomagati Hrvatskoj "koliko god može".

"Nadam se da ćemo o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU odlučivati tijekom irskoga predsjedavanja. Pomagat ćemo Hrvatskoj u tome koliko god možemo", rekao je Ahern na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskim premijerom.

Irska, koja je među prvim zemljama prošle godine ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, predsjedat će EU-om u prvoj polovici iduće godine.

Ahern je rekao kako je službeno otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dublinu tijekom Račanovog posjeta "jasan znak toplih i vrlo prijateljskih odnosa dvije zemlje".

On je dodao kako je s hrvatskim premijerom osim o nastojanju Hrvatske za ulazak u EU razgovarao i o razvoju bilateralnih odnosa, posebice gospodarskih.

Unatoč dobrim političkim odnosima, hrvatsko-irska gospodarska suradnja na relativno je niskoj razini, a trgovinska razmjena iznosi ispod 100 milijuna dolara godišnje.

Premijer Račan rekao je kako Hrvatska želi primijeniti vrlo pozitivna iskustva Irske, koja ima jednu od najviših stopa gospodarskog razvoja u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1995. do 2001. irska stopa gospodarskog rasta iznosila je 9.4 posto, što se pripisuje uspješnom privlačenju inozemnih investicija, zahvaljujući među ostalim poreznim olakšicama, političkom koncenzusu o gospodarskoj politici i postojanju školovane radne snage. Prošle se godine taj rast nešto smanjio zbog smanjenja inozemnih investicija, uvjetovanih kriznim stanjem u svijetu vezanim za terorizam.

Izražavajući zadovoljstvo razgovorom s irskim premijerom i suglašujući se s njegovim ocjenama, Račan je rekao da ga je pozvao u posjet Hrvatskoj. Do tog bi posjeta vjerojatno došlo ujesen ove godine, vjerojatno u vrijeme postavljanja spomenika Jamesu Joyceu u Puli. Račan je tijekom razgovora govorio i o stanju u regiji, ističući zaiteresiranost Hrvatske za regionalnu suradnju, uz inzistiranje na individualnom pristupu u približavanju EU-u.

Račan je u posebnom razgovoru s hrvatskim novinarima rekao kako su njegovi dosadašnji razgovori u Dublinu pokazali da je potpora Irske hrvatskom zahtjevu za učlanjenje u EU "jasna i čvrsta", te da je u porastu interes Iraca za Hrvatsku, o čemu svjedoči i porast turističkog posjeta irskih turista Hrvatskoj prošlog

ljeta.

Hrvatski premijer sastao se u petak i s predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta ROryjem OHanlonom i predsjednikom Senata Roryjem Kielyem.

Račan je u petak službeno otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu, a tijekom poslijepodneva će ga primiti irska predsjednica Mary McAlleise.

(Hina) rb br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara