Ahmadinedžadov govor na Skupštini UN-a "potjerao" izaslanike

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

DESETAK izaslanstava napustilo je jučer dvoranu gdje se odvijalo zasjedanje Opće skupštine UN-a jer su Ahmadinedžadov govor ocijenili "antisemitskim, uvredljivim i punom mržnje". Desetak izaslanstava, među kojima su se našli: američko, francusko, britansko, talijansko, njemačko, dansko, mađarsko, argentinsko, kostarikansko, urugvajsko, novozelandsko i australijsko svojim je napuštanjem sjednice iskazalo prosvjed protiv Ahmadinedžadovog govora.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u svom govoru istaknuo je kako je Iran spreman sudjelovati u izgradnji trajnoga mira i sigurnosti diljem svijeta dok istodobno brani svoja legitimna i legalna prava, aludirajući time na kontroverzni iranski nuklearni program iako ga direktno nije spomenuo, prenosi Associated Press.

Ponovni napad na SAD i Židove

"Neprihvatljivo je da jedna izrazita manjina dominira politikom, ekonomijom i kulturom u velikom dijelu svijeta zahvaljujući svojim sofisticiranim mrežama, uvodi novi oblik zavisnosti i šteti reputaciji drugih država, uključujući europske zemlje i SAD, kako bi ostvarila svoje rasističke ciljeve", kazao je u svom govoru misleći pritom na SAD i Židove. Napao je i Izrael zbog, kako kaže "barbarskog" napada na Pojas Gaze prošle zime.

Više puta ljutito se obratio SAD-u kazavši kako je slanje vojnih snaga tisućama kilometara daleko neprihvatljivo, kako bi vodili rat, prolijevali krv, širili teror i strah. Ahmadinedžad je Iran prikazao kao zemlju koja je na strani siromašnih zemalja u razvoju osudivši kapitalizam koji je po njegovom mišljenju došao do kraja i koji će doživjeti istu sudbinu kao marksizam. Između ostaloga, Ahmadinedžad se založio za globalno nuklearno razoružanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara