Ako mislite raditi u MUP-u, zaboravite na fakultet

MLADI se po završetku srednje škole često nađu pred velikom dilemom - je li pametnije upisati fakultet ili odmah potražiti posao? Jedno je sigurno; ako misle raditi u MUP-u, najpametnije im je da zaborave na fakultet.

Indexu se, naime, u srijedu javio jedan inženjer elektrotehnike koji radi u policiji sa odgovarajućom stručnom spremom za službeničko mjesto (kao službenik, ne kao policajac). Igrom slučaja, s njim radi i njegov školski kolega, policajac koji radi kao portir.

Policajac zaposlen na porti, tvrdi njegov školski kolega, u školi je bio tip učenika koji je uvijek izostajao s nastave, a razrede je završavao na produžnoj nastavi. S druge strane, naš inženjer imao je visok prosjek ocjena, pa je sukladno tomu upisao fakultet.

"Danas mogu reći da je on ispred mene i da ću ga ja cijeli život sustizati, iako bih s obzirom na fakultet ja trebao biti u prednosti. Zašto je tome tako?" - pita se naš sugovornik.

Policajac zaposlen kao portir ostvaruje neto plaću od 3,300 kuna, a inženjer koji radi kao službenik u policiji (viši policijski tehničar) samo 500 kuna više. Visina dohodaka policijskog portira određena je Uredbom o plaćama policijskih službenika, a plaća našeg sugovornika inženjera određena je Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Budući da portir nije išao na fakultet, u tri godine (2,5 god. + 0,5 god. diplomski) koje je naš sugovornik proveo studirajući, ostvario je prihod od 118,800 kuna (3,300 kn x 12 mj x 3 god).

Za to je vrijeme ostvario gubitak od oko 48,000 kn (1600 kn mjesečno x 10 mjeseci x 3 godine). Naime, toliko iznose prosječni odnosno minimalni troškovi studiranja u Zagrebu; za smještaj, prehranu, prijevoz, knjige i sl. Podaci o troškovima studiranja preuzeti su od Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Sukladno tomu, ukupni zaostatak u tri godine iznosi 166,800 kn (48,000 kn + 118,800 kn). S neto plaćom za 500 kn veća od portirove, inženjer treba raditi 28 godina da ga uopće sustigne.

No, kako je portir počeo raditi 3 godine prije inženjera, potonji mora nadoknaditi i vrijeme provedeno na fakultetu. Uz to, portir ima beneficirani radni staž pa će 10 godina ranije u mirovinu. Prema tome, šanse inženjera koji radi u policiji kao službenik da financijski sustigne policijskog portira efektivno ne postoje.

Naš je sugovornik iz gorenavedenog izveo nekolicinu plauzibilnih zaključaka - policajac sa SSS će u odnosu na inženjera prije početi raditi, ostvarit će veći prihod i prije će otići u mirovinu.

Napomenimo da bi razlika bila još drastičnija da dotični portir radi u smjenama kao dio njegovih kolega policajaca, koji ostvaruju 30 posto veću plaću.

Naš sugovornik ni najmanje ne krivi svog školskog kolegu, ali zbog neumoljivih činjenica potkrijepljenih brojkama ipak poručuje: "Ako mislite raditi u MUP-u, budite policajac, ne gubite vrijeme na školu."

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara