"Ako se Hrvatska ne povuče s okupiranih teritorija, Slovenija joj mora blokirati pregovore"

Tekst: Z.J.
Foto: 24ur.com

BIVŠI slovenski ustavni sudac Lovro Šturm je rekao kako smatra da bi, u slučaju odbacivanja Arbitražnoga sporazuma na referendumu, Slovenija morala kao uvjet za nastavak pregovora o granici postaviti uvjet njezino povlačenje s "okupiranih teritorija". U razgovoru za Delo, Šturm je dodao kako bi Slovenija, ukoliko se Hrvatska ne povuče, "morala blokirati Hrvatske pregovore s EU".

"Za nastavak pregovora o granici nužno je da se prvo vrati na stanje od 25. lipnja 1991", rekao je Šturm. "U duhu dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska se mora vratiti na početne pozicije. To je prvi uvjet kojeg Slovenija mora postaviti prije nastavka pregovora", naglasio je Šturm i dodao kako Slovenija to mora inzistirati i prije zatvaranja poglavlja 31. koje govori o dobrosusjedskim odnosima.

"Za Hrvatsku vjerodostojnost nisu dovoljni potpisani dogovori s Brijuna i pisana obvezujuća izjava hrvatske premijerke švedskom predsjedništvu, već treba Hrvatsku obvezati i na povrat na stanje koje je bilo navedenog datuma", rekao je Šturm.

Šturm navodi da slovenska vlada mora pripremiti prijedloge za sve sporne dijelove granice, prema stanju od 25. lipnja 1991. godine. Na kraju, Šturm je ponovio ranije izneseno mišljenje da je Arbitražni sporazum "pravno, politički, diplomatski i strateški štetan za Sloveniju  te da ozakonjuje trajno nestabilno stanje među dvama narodima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara