MARŠ ZA ZNANOST Sprema se prosvjed zbog protjerivanja Đikića i obrane plagijatora

MARŠ ZA ZNANOST Sprema se prosvjed zbog protjerivanja Đikića i obrane plagijatora

Foto: FaH

"U HRVATSKOJ su ugrožene osnovne postavke znanosti, znanja i znanstvenog rada, a stanje se, u posljednje dvije godine, dramatično pogoršalo, Rektorat Sveučilišta u Zagrebu onemogućava rad Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima, javni nam je diskurs zatrpan "alternativnim činjenicama", umjesto znanosti i obrazovanja i ulaganja u te prevažne sektore nameće nam se ulaganje u puške i vojne logore", upozorava Marijana Puljak, informatičarka i predsjednica stranke Pametno.

>> BROJKE POKAZUJU Koliku je štetu Plenković nanio Hrvatskoj protjerivanjem Đikića?

>> Plenkoviću, jedan Đikić vrijedi više od cijele tvoje vlade


>> Znanstvenici o odlasku Đikića: "Šteta koju je Plenković nanio Hrvatskoj mjerit će se desetljećima"

HDZ i Most su uništili rad 500 vrijednih učitelja i stručnjaka te potjerali Ivana Đikića


"U Hrvatskoj se, u 21. Stoljeću, dovode u pitanje znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja, dobrobiti cijepljenja, znanstvenike se proglašava plaćenicima korporacija, pseudoznanstvenici i "alternativne činjenice" dobivaju medijski prostor, nasuprot dugotrajnih istraživanja, temeljenih na činjenicama i dokazima. Donedavni ministar u pitanje je čak dovodio i teoriju evolucije, a sadašnji ministar je, po službenoj odluci saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, plagijator.  Obojica su, zajedno sa nadređenim im premijerima,  zaustavila Cjelovitu kurikularnu reformu te uopće implementaciju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Time je vladajući duo HDZ-Most uništio rad 500 vrijednih učitelja i stručnjaka i ubio njihov entuzijazam, S druge strane, otvoreno se podržava plagijatore - ministar znanosti i obrazovanja je plagijator, potpredsjednik Sabora je plagijator, a plagijatore imamo i među članovima Ustavnog suda. I dok se plagijatore štiti, vrsni znanstvenik, prof. dr. sc. Ivan Đikić, na strašan je način praktički potjeran iz Hrvatske", kaže Puljak za Index. Ističe kako upravo obrazovanje i znanost trebaju biti temelji svakog modernog društva, a Hrvatska je na pravom putu natrag u srednji vijek. Posljedice ovakvih katastrofalnih poteza vladajućih bit će, tvrdi Puljak, dugotrajne i devastirajuće za našu zemlju.

"Vjeronauku je mjesto u crkvama"

Visoku cijenu ove politike, već sada plaćaju djeca i mladi koji informatiku ne uče ili ju pak "uče", ali prema programima od prije 25 godina, a zdravstveni i građanski odgoj su im onemogućeni. Na pitanje da li smatra da i vjeronauk u školama ugrožava zdravorazumsko promišljanje djece i mladih, odgovara: "Vjeronauku je mjesto u crkvama i vjerskim zajednicama. Sekularna smo država, odvojenost crkve od države je garantirana i Ustavom i jednostavno ga trebamo poštivati"

O odlasku Đikića: "Premijer i ministar znanosti su zalutali na položaje"

"Odlazak gospodina Ivana Đikića iz hrvatske znanosti prava je katastrofa. Kada tako kvalitetan znanstvenik, ali i nepopravljivi optimist i čovjek koji je u Hrvatsku i naše studente nesebično ulagao sebe, svoje ogromno znanje, svoje vrijeme i svoja sredstva ode, to bi trebao biti znak za uzbudu svima u zemlji. Umjesto toga, svjedočili smo licemjernim reakcijama premijera, ministra znanosti i splitskog rektora, što je, ne samo znak da su oni zalutali na položaje koje privremeno obnašaju, nego i da su nam sve društvene vrijednosti i kriteriji srozani do dna. I dok znanost i svijet napreduju ogromnim koracima, mi, ne samo da stagniramo, nego i u mnogim stvarima "vozimo punom brzinom u rikverc. Od potpune katastrofe spašavaju nas izvanredni pojedinci, od samih učenika i studenata, preko učitelja, nastavnika i profesora, do vaninstitucionalnih inicijativa poput onih u Višnjanu, koji, sustavu usprkos, rade prava mala čuda.", kaže Puljak.

Sve što se posljednjih godina dešava i više je no dovoljno da znanstvenici, točnije oni koji još uvijek nisu protjerani iz Hrvatske, izađu iz svojih laboratorija, ureda i učionica na ulice te zajedno sa učenicima, studentima i građanima na simboličan način stanu u obranu slobode istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje.

Marš za znanost kao poruka vladajućima


"Marš za znanost je hrvatska inačica globalnog pokreta koji se održava 22. travnja, na Dan planeta Zemlje. Pokret je nastao spontano, sredinom siječnja ove godine, kao reakcija na odluke Trumpove administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice, poput globalnog zatopljenja, ali i ugrožavanja slobode i javnog financiranja znanosti. Plan je bio organizirati marš u Washingtonu, no kako su problemi takve vrste prepoznati diljem svijeta pokret je ubrzo postao globalan. Uključile su se desetine tisuća ljudi, posebice mladih znanstvenika, te se organizira više desetaka marševa diljem svijeta", kaže Puljak.

Sve informacije o globalnoj inicijativi dostupne su na stranici Marchforscience.com, a raspored marševa u svijetu možete vidjeti na ovoj adresi

I u Hrvatskoj je nekoliko desetaka intelektualaca, potaknuto i recentnim negativnostima u sustavu znanosti i obrazovanja, prepoznalo potrebu budu dio tih napora te su, bez formalizirane strukture, aktivno počeli raditi na organizaciji hrvatskog Marša za znanost. Možete ih pratiti na Facebooku i Twitteru.

"Maršem za znanost ćemo svima, od raznih "posebnih savjetnika" i trbuhozbornih udruga, koji svi zajedno negiraju znanstvena i civilizacijska postignuća, od temeljnih ljudskih prava, pa do prava na stvarnu slobodu akademskog i ljudskog djelovanja u širem smislu, poručiti da su oni ti koji zauvijek trebaju otići iz hrvatskog javnog i društvenog života i diskursa", poručuje Puljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara