Aktivistička gerila noću reže slovensku žicu: "Idite po noći, jedan neka vozi, dvojica cijepaju"

Aktivistička gerila noću reže slovensku žicu: "Idite po noći, jedan neka vozi, dvojica cijepaju"

Foto: FAH, 123rf

PROSVJEDI hrvatskih i slovenskih aktivista protiv žilet-žice, koju su postavile slovenske vlasti, nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom s obje strane granice. Građani obje zemlje glas su tako podigli i na Staru godinu, u nadi da će Slovenija početi uklanjati žicu.

Jedan od starijih mještana i prosvjednika, koji navodi kako živi u blizini žice, kazao je novinarima prije nekoliko dana kako strahuje za svoju unučad.

"Imam male unučice. Pa ako mi se jedna od njih zaplete u žicu i strada, u stanju sam ubiti nekoga", rekao je. No, dok se, s jedne strane, građani okupljaju na miroljubivim prosvjedima kako bi upozorili na neprihvatljivost žice, s druge se strane rađa i agresivniji otpor nehumanoj prepreci između dva naroda i dvije zemlje.

Čekaju da padne noć, a onda kreću u akcije rezanja žice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gerilci su tako dovoljno odvažni da po noći odlaze u akciji samostalnog uklanjanja žice. Među njima, prema navodima iz grupe, ima i članova Radničke fronte. Okupljaju se na Facebook grupi "Režimo žicu", na kojoj objavljuju i informacije o ishodu svojih akcija, uz nekoliko slika odrezanih koluta žice.

Na grupi se tako može naći i preporuka za sve one koji su spremni odvažiti se na nešto slično.

"Preporuka za one koji idu, nađite neku pustopoljinu gdje je žica, idite po noći, jedan/jedna neka vozi, dvojica cijepaju. Za 15-ak min vozač samo pokupi one koji su bili u akciji. Žica je dosta zajebana, koristite one deblje radničke rukavice.

Ali, žičani kolut je tu, bar taj komad više nikoga neće ozlijediti ili spriječiti u kretanju. Ni uplašiti", navodi se.

U konačnici, odrezana žica mogla bi završiti na recikliranju, poručuju aktivisti. U svakom slučaju, navode, bilo koja namjena žice bolja je od one kojoj nazubljena ograda trenutačno služi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara