Al Kaida želi da republikanci na izborima budu "poniženi"

Al Kaida želi da republikanci na izborima budu "poniženi"

AL KAIDA se prvi put javno očitovala o tome koga favorizira na američkim predsjedničkim izborima, i to preko video-snimke na Internetu.

Snimka sadrži molitvu Abu Jahje ab-Libije, jednog od vođa Al Kaide za kojeg se vjeruje da se krije nalazi na granici Afganistana i Pakistana. On moli Alaha da "ponizi Busha i njegovu stranku" a potom ga uspoređuje s tiranima iz prošlosti.

Sličnu snimku, u kojoj se Americi prijeti napadima nalik na one 11. rujna 2001. godine, napravio je Osama Bin Laden neposredno pred prošle predsjedničke izbore na kojima je Bush pobijedio demokratskog kandidata Johna Kerryja. Većina stručnjaka se još uvijek spori oko toga kakve je učinke ta snimka imala na ishod izbora, ali se slažu da Bushu nije naškodila, s obzirom da je u pitanju nacionalne sigurnosti imao prednost nad svojim izazivačem te da su barem neki neodlučni birači odlučili igrati "na sigurno".

Na ovim izborima se teško može očekivati takav učinak, s obzirom da kod većine američkih birača zbog globalne burzovne krize dominiraju ekonomska pitanja, a Al Kaida, pa čak i rat u Iraku, su skoro pa zaboravljeni. To je uništilo strategiju republikanskog kandidata Johna McCaina temeljenu na državničkom iskustvu i inzistiranju na nacionalnoj sigurnosti. Zbog toga je Barack Obama u stalnoj prednosti s McCainom kojemu po vlastitom priznanju ekonomija nije jača strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanski kandidat je tek posljednjih dana počeo "hvatati priključak" u anketama, što se smatra posljedicom promjene strategije i napadima na Obaminu ekonomsku politiku umjesto na državničko neiskustvo i veze s bivšim teroristima. Međutim, drži se kako je do toga došlo prekasno da bi se izborni trendovi mogli dramatično izmijeniti u McCainovu korist.

Al Kaidino posredno svrstavanje na stranu Obame je, s druge strane, pomalo ironično s obzirom da je demokratski kandidat najavio da će uništenje Bin Ladenove organizacije biti jedan od temelja njegove vanjske politike. Tako će američke vojnike povući iz Iraka prije svega zato da bi ih poslao u Afganistana, od saveznika iz NATO-a tražiti da osjetno povećanje tamošnjeg kontingenta i više sudjelovanja u borbenim operacijama, a tijekom kampanje je šokirao mnoge najavom da se u borbi protiv Al Kaidi neće osvrtati na suverenitet i teritorijalni integritet savezničkog Pakistana.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara