Alexandria Ocasio-Cortez: Trebamo li prestati rađati djecu zbog promjena klime?

Alexandria Ocasio-Cortez: Trebamo li prestati rađati djecu zbog promjena klime?
Foto: EPA

AMERIČKA političarka iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez postavila je ovog vikenda pitanje je li možda neetično imati djecu s obzirom na to kako će klimatske promjene u godinama pred nama izazivati sve više problema.

U live streamu na svojem Instagramu Ocasio-Cortez je svojim pratiteljima, njih 2,5 milijuna, poručila kako je odgovor na pitanje imati djecu ili ne jako kompleksan.

"Postoji znanstveni konsenzus da će životi djece biti jako teški. Što mlade ljude dovodi do legitimnog pitanja: Je li i dalje ok imati djecu?" postavila je pitanje svojim pratiteljima.

Novi zeleni plan koji je predstavila Ocasio-Cortez

Ocasio-Cortez je ovog mjeseca skupa sa senatorom Edom Markeyjem iz američke države Massachusetts predstavila Green New Deal, novi ambiciozni plan prema kojemu bi se američko gospodarstvo trebalo fokusirati na obnovljive izvore energije umjesti fosilnih goriva i ugljena. 

Prema planu bi se trebali osnažiti i prava radnika, zdravstveni sustav, pristup višem obrazovanju, pitanja smještaja građana te javno vlasništvo nekih institucija.

Prema procjenama, plan bi mogao koštati 1 bilijun dolara, a cijeli plan se bazira na izvješću UN-a koje je sugeriralo kako imamo samo 12 godina da preokrenemo efekte klimatskih promjena prije nego što njihove posljedice izazovu nezamislive suše, poplave, ekstremne vrućine i događaje opasne po život, piše Newsweek. 

Velik broj demokratskih kandidata prihvatio plan

"Imali smo vremena kada sam ja rođena, ali tik-tak i ništa nije napravljeno. Kao najmlađa članica Kongresa, željela bih da nemamo 12 godina. Naša pluća će se napuniti dima od požara... oni koji odgađaju pitanje klimatskih promjena su oni koji poriču klimatske promjene", rekla je Ocasio-Cortez na svojem Instagramu. 

Velik broj demokratskih predsjedničkih kandidata prihvatio je plan koji je predstavila Ocasio-Cortez. Senatori Kamala Harris, Bernie Sanders, Cory Booker, Amy Klobuchar i Kirsten Gillibrand izrazili su potporu ovom planu. 

Drugi su pak, poput senatorice Elisabeth Warren te bivšeg zastupnika Beta O'Rourkea, rekli da se slažu s tom smjelom idejom, ali nisu izrazili podršku pojedinim mjerama u planu. 

Ipak, demokratkinje Nancy Pelosi i senatorica Dianne Feinstein nisu prihvatile plan, javlja Newsweek. 

"Ako radite na nekom problemu 30 godina, ne znači da ste u stanju to riješiti"

Pelosi je rekla da se radi o "zelenom snu, ili kako već to žele zvati". Feinstein, koju je skupina djece prošlog tjedna pitala o klimatskim promjenama, uzela si je vremena kako bi odgovorila svojim budućim biračima.

"Znate li što je zanimljivo oko ove skupine? Radim ovo 30 godina. Znam što radim. I onda dođete ovdje i kažete da mora biti po vašem ili nikako. Ja ne odgovaram na takve stvari. Ja sam izabrana. Ja sam se kandidirala. Mene je izabrala gotovo milijunska većina i znam što radim. Možda bi ljudi trebali malo slušati", rekla im je. 

Ocasio-Cortez joj je pak indirektno odgovorila.

"Problem se pogoršao. Stoga mislim da sama činjenica da netko radi na nekom pitanju 30 godina nije dovoljna da nekoga učini kvalificiranim da to pitanje i riješi", poručila je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara