"Alija Izetbegović je kao agent KOS-a imao zadatak izazvati rat u bivšoj Jugoslaviji"

"IZETBEGOVIĆ je bio grobar BiH! On je posljednji, a ne prvi predsjednik države, kako ga često nazivaju njegovi slijepi sljedbenici. Dodao bih i da je Izetbegović najveći grobar bošnjačkog naroda! On je jedan od glavnih aktera planiranog kaosa u Srebrenici 1995. godine!", citat je iz nedavno objavljene knjige Ibrana Mustafića "Planirani kaos", koja u posljednje vrijeme izaziva kontroverze u susjednoj zemlji.

Mustafić nije nepoznata politička osoba, budući je jedan od osnivača SDA-a, a bio je i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Knjiga predstavlja ratna svjedočanstva, nad kojima se zgražaju Bošnjaci, tvrdeći da su neistinita, dok Srbi knjigu koriste kao argument agresivne politike Bošnjaka prema Srbima. Uostalom, u knjizi se govori kako je Izetbegović bio agent KOS-a, a neizravno ga se optužuje kako nije spriječio genocid u Srebrenici.

Dokaz prevelikih tenzija oko knjige dokazuje i činjenica kako je autor nedavno po drugi put brutalno pretučen. Prije desetak dana napala ga je grupa mladića u Srebrenici. No, unatoč prijetnjama, Mustafić je danas prvi put nakon što je dobio teške tjelesne ozlijede ponovio svoje teze, ovog puta u razgovoru za bosanski Press.

"Alija Izetbegović i njegovi najbliži suradnici dio su mladomuslimanskog izdajničkog lanca koji je uništio sve istinske vrijednosti koje su krasile muslimane u BiH. Imam dokaze kako je Alija bio igrač KOS-a te da je s drugim liderima iz bivše SFRJ bio generator kaosa u zemlji", tvrdi danas Mustafić dodajući kako je Izetbegović u KOS-u bio još od 1948. godine. Mustafić ide dalje i kaže kako je Izetbegović zajedno sa političkim vrhom Srbije imao zadatak izazvati rat na području bivše Jugoslavije. 

Mustafić je u svojoj knjizi također iznio niz svjedočenja o stradanju Srba, ali i o međusobnim likvidacijama Bošnjaka u ratnoj Srebrenici, te počinjenim zločinima i njihovim izvršiocima. Više puta je izjavio kako se ne boji za svoj život te da će nastaviti govoriti o svojim svjedočanstvima.

I.Ć.
Foto: Press

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara