"Alija Izetbegović nikada nije dijelio BiH"

"Alija Izetbegović nikada nije dijelio BiH"

REAGIRAJUĆI na nedavne tvrdnje nekadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Jacquesa Paula Kleina, sin pokojnog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, je ustvrdio kako nije točno da je njegov otac Franji Tuđmanu svojedobno nudio podjelu BiH, prenosi bosansko-hercegovački list "Dnevni avaz".

"Danas, kada nema Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana, ljudi mogu pričati sve što im padne na pamet o nekakvim tajnim dogovorima, dilovima, podjelama i sličnom." - kaže Izetbegović, inače potpredsjednik SDA, koji je u vrijeme ratnih zbivanja 1992. - 1994. bio bliski suradnik svoga oca.

"Optuživati Aliju Izetbegovića da je želio, odnosno nudio podjelu BiH je isto kao optuživati (proroka) Muhameda da je potajno radio protiv islama. Alija Izetbegović je učinio sve što je u njegovoj moći da sačuva jedinstvenu BiH - vodio je neravnopravan rat, odbijajući planove podjele, a u miru je doveo međunarodnu zajednicu u BiH, strancima predao vlast, a sve radi cjelovite i normalne države BiH." - kazao je Bakir Izetbegović za "Dnevni avaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je htio svoju muslimansku trećinu BiH, mogao ju je dobiti. Tada bismo imali muslimansku vojsku, policiju, televiziju. SDA bi dobivala izbore s 90 posto glasova, glavne ulice, aerodromi, sveučilišta bi se, vjerojatno, zvali po Aliji Izetbegoviću. Izetbegović, SDA i Bošnjaci imaju jake razloge radi kojih su odbili ovakav primamljiv scenarij." - navodi Izetbegović pitajući kako to da se slične tvrdnje nisu javljale dok su Izetbegović i Tuđman bili živi kako bi se stvari "istjerale na čistac za vrijeme njihovog života".

"Mislim da je Tuđman u nekom od stotinu obavljenih razgovora tražio zapadnu Hercegovinu, koju skoro stopostotno nastanjuju Hrvati. Čitavu Hercegovinu, siguran sam, nije ni Franjo Tuđman pokušao zatražiti. Čak i Vance-Owenov plan, koji je tretirao podjelu unutar BiH, dakle nikakva odcjepljenja teritorija, bio je odbijen od bošnjačke strane zato što je neka sela 20 kilometara južno od Mostara ostavio "hrvatskom" dijelu BiH. Dakle, da ponovim, nikada nije bilo prijedloga, niti razgovora o nekakvoj predaji Hercegovine Hrvatskoj." - zaključuje Bakir Izetbegović.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara